1970’lerden 2000’lere kadar yüksek ve sürekli enflasyonla mücadele eden Türkiye, 2000’li yılların başında uygulamaya koyduğu politikalarla bu sorunu büyük ölçüde çözmüştü.
COVID-19 salgını dönemi sonrasında küresel enflasyon dalgası bütün ekonomileri raydan çıkardı.
Enflasyonu düşürmeye odaklı para ve maliye politikaları, orta ve alt gelir grubundaki kesime ilave mali bir yük oluşturdu.
**
Raporun tamamını okumak isteyenler için; https://ilke.org.tr/iktisat-izleme-raporu-2023-turkiye-ekonomisinin-gorunumu-1#ekip
Raporda enflasyonla mücadele için faaliyete geçen düzenlemelerin piyasa tarafından benimsenmemesinin beklentilerin bozulmasına yol açtığı vurgulanıyor.
4 Haziran 2024 tarihinde İstanbul’da düzenlenen etkinlikle kamuoyuna tanıtılan.
**
Rapora göre 2008 küresel finans krizinden sonra uygulanan yurtiçi genişleyici politikaların uzun süre devam etmesi, borçlanarak büyüyen bir ekonomik yapı ortaya çıkardı.
2017 yılından itibaren enflasyon çift hanelere yükseldi, fiyat istikrarı ve bütçe disiplini bozulmaya başladı.
Raporda bu yapısal sorunların henüz çözülemediği ifade ediliyor.
Emtia piyasasında artan kâr marjları, maliyetlerin yükselmesine neden oldu.
Bu süreçte çalışanların reel ücretlerinde aşınma meydana geldiği ve ücretlerdeki düşüşün yeterince telafi edilemediği, edilse bile enflasyona sebep olacağı gerekçesiyle eleştirildiği belirtiliyor.
2023 yılı beyana dayalı Kurumlar Vergisi tahsilatında, bir önceki yıla göre yüzde 2000 oranında artış yaşandı.
Aynı dönemde, kaynakta kesilen gelir vergisi tahsilatındaki artış yüzde 94,3’le sınırlı kaldı.
TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyonun yüzde 64,77 olduğu göz önüne alındığında, stopaj yoluyla tahsil edilen gelir vergisinde dikkate değer bir artış olmadığı ifade ediliyor.
**
Yüksek enflasyon beklentilerinin kırılamaması ve fiyatlama davranışlarının sürekli olarak geçmiş enflasyona endeksli olması enflasyon ataletine neden olmaktadır.
Maliyetlerin üzerinde artan kârlılıklar ise fiyatlama davranışlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerini pekiştirmiştir.
**
Raporda enflasyonun toplum ahlakını bozduğuna dikkat çekiliyor.
Yani ekonomik hayatımızda küçükten büyüğe kadar satıcı tarafı gerek kendi gelir seviyesini korumak için gerekse yüksek kazanç için helal kazançla yetinmiyor.
Biz de onu söylüyoruz.
Bu kirli hava, pazardaki sahtekar köylüden bürokrata, ev sahiplerinden plazaların tepelerinde oturan yönetici ve patron katına kadar çıkmış.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.