Çevremde uzak yakın tanıdığım gençlerin en az yarısı teknoloji odaklı işlerde çalışıyor. Dijital teknolojiye çok yatkınlar.
Bu genç kuşağın ve dijital dünyaya ayak uyduran genç şirketlerin ne kadar başarılı olduklarını 2022 Küresel İnovasyon Endeksi ile gördük.
132 ülkenin değerlendirildiği endekste Türkiye, yükseliş trendini sürdürdü ve 37’ncilikle tarihindeki en iyi sıraya ulaştı.
Üst-orta gelir grubu ülkeler arasında Türkiye, 7 ana bileşenin altısında, grup ortalamalarının üzerinde performans sergiledi.
Bu yıl, inovasyon çıktılarında, girdilerinden daha iyi performans sergileyen Türkiye, 6 göstergede ilk 10 içerisinde yer almayı başardı.
İstanbul dört basamak yükselişle Brüksel, Barselona ve Zürih’i geride bırakarak en iyi bilim ve teknoloji kümelenmeleri arasında 46. sırada yer aldı.
Bu gidişe bakıldığında şöyle bir sonuç çıkıyor; Teknoloji ve inovasyon odaklı iş kültürü ve bilinci artıyor.
2021’de endekste 10 basamak yükselerek 41. sırada yer almıştık.
Böyle devam ederse endekste önümüzdeki yıl ilk 30’a gireceğiz.
**
Türkiye’nin ihracat değeri 2010’da 1.02 dolar/kg düzeyindeydi. Yani 1 kilogram ihracat için 1 dolar civarında gelir sağlanıyordu.
Bu rakam, 2014’te 1.59 ile tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı.
Sonra düşüşe geçti; önce 2020’de 1.1’i buldu, 2021’de ise 1.2 dolar olarak gerçekleşti.
**
İhracatçı sektörlerin başkanları aralarında yaptıkları toplantılarda, enerji krizinin ülkemiz için olası yansımalarını değerlendirmişler.
Çıkan sonuç şöyle; Enerji yoğun sektörlerde Türkiye güvenilir tedarikçi olarak öne çıkıyor. Özellikle demir-çelik, çimento, seramik, cam, gübre gibi sektörlerde talep artışı bekleniyor.
Kriz atlatıldıktan sonra Avrupa bu hedefe çok daha fazla odaklanacak.
Burada bir diğer fırsat kapısı, yenilenebilir enerji üretiminde kullanılan araç-gereçler üzerine çalışan firmalarımız. Avrupa dönüşüm sürecini hızlandırmak adına ciddi bir finansal kaynak ayıracak.
Yerli firmalarımız hem milli enerji profilimizin dönüşümünde hem de bu araç-gereçlerin ihracatında kritik rol alacak.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.