Dijitalleşme hem iş hayatını hem de özel hayatı derinden etkilemeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Çalışanların bu dönüşüme yaklaşımları ise iş dünyasının üzerinde en çok durduğu konular arasında yer alıyor.
Çalışmaya katılanların %67'si dijitalleşmenin iş hayatını kolaylaştırdığını belirtmiş
‘Teknolojik dönüşümle birlikte gelecekte geleneksel işyeri kavramı ve çalışma yöntemlerinin kökten değişeceğini düşünüyor musunuz’ sorusuna, çalışmaya katılanların %59’luk bölümü 'evet değişecek' diyor.
Muhtemelen 10 yıl sonra iş dünyasını dijital kuşak doldurduğunda bunun doğru cevabını alacağız.
**
Uzaktan çalışmanın hayata geçirilmesinde çalışanların isteklerinin ana etken olduğunu da gösteren araştırmada en büyük zorluklar ise vergi ve yasal uyumluluk olarak gösteriliyor.
Rapora göre şirketlerin yüzde 89’u şu an uzaktan çalışma politikasını zaten uyguluyor veya uygulamayı planlıyor.
Bununla birlikte, stratejiler her kuruluşun iş modeline, uzun vadeli stratejik hedeflerine ve kurumsal kültürüne göre değişiyor.
Telekomünikasyon ve teknoloji sektörü yüzde 64 ile bu modeli uygulayanların başını çekiyor.
İş yerinde olmanın gerekli olduğu şirketler dahi uzaktan çalışmayı düşünüyor
Diğer yandan ilginç bir şekilde yiyecek, içecek, perakende ve tüketici sektörlerindeki katılımcıların yüzde 90’nı uzaktan çalışma politikası planladıklarını belirtiyor. Bunların yüzde 40’ı bu politikayı uygulamayı düşünürken yüzde 60’ı şu an uygulamakta olduklarını belirtiyor.
Hatta bazı şirketler, sanal gerçeklik gözlükleri ile uzaktan makine bakımı yapılması gibi yeni teknolojiler kullanılarak işgücünün uzaktan çalışabileceğini ifade ediyor.
Yüzde 42 ile çoğu şirket, ülke sınırları içinde uzaktan çalışmaya odaklanıyor.
Dijital değişimin önündeki en büyük engel bürokrasi ve devletlerin hantallığı. Teknolojik dönüşüm olacak, bunun önüne geçilmez ancak gelecekte merak ettiğimiz nokta şu; Yapay zekâ teknolojileri ile insan arasındaki ilişkiler nasıl olacak?
Teknoloji, geliştikçe yapay zeka sahibi robotlar insanlara daha çok benzeyecek. Peki insanlar insan olarak mı kalacak, robotlara mı dönüşecek?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.