İş dünyasında çalışanlara yönelik yapılan bir araştırmada insanların “İyi oluş hali” beş ana kategoride toplanmış: “Kariyerde iyi oluş, sosyal iyi oluş, finansal iyi oluş, toplumsal iyi oluş ve fiziksel iyi oluş hali.”
Araştırmalar bu beş alan arasında en büyük etkinin kariyerde iyi oluş halinden geldiğini gösteriyormuş.
İşverenler de profesyonel hayatta bu kısma odaklanmış.
**
Çalışanı insan olarak değil makine olarak görmeye devam edenler iş dünyasında egemenler.
Yani insanı anlayamayanlar daha doğrusu anlamak istemeyenler.
Çocuk katili İsrail gibi insan deyince sadece kendilerini ve yakınlarını anlayanlar.
Oysa insanın iyi oluş hali fiziksel iyi oluş hali ile başlar, toplumsal iyi oluş hali ile devam eder.
Rakamla ifade edersek sağlık en soldaki birdir. Ondan sonraki her iyi oluş hali baştaki bir rakamının sağına eklenen sıfırdır.
Finansal iyi oluş en sondadır.
**
Esenlik alanında araştırmalar yürüten Gallup’ın Amerika ve Almanya’da gerçekleştirdiği başka bir araştırma da finansal gücü yaşamlarının sonuna kadar hayatlarını idame ettirmelerine yetecek çalışanların yüzde 95’inin yine de çalışmaya devam etmek isteyeceklerini ortaya koyuyor.
Bundan doğal ve normal bir şey yok.
İnsan çalıştıkça kendini yeniler. Ürettikçe güven duygusu artar. Faydalı oldukça mutlu olur.
İnsanın çalışma isteği ile başkasının yanında ücretli çalışmak zorunda kalması aynı şey değildir.
İnsan kendisini makine olarak gören ve kullanmak isteyen işyerlerini sevmez. Oralarda verimli de olmaz.
**
2030’a kadar yapay zekâ alanında globalde en az 20 milyon, en çok 50 milyon iş ortaya çıkacak.
Bu değişimin nelere yol açacağını belirlemek için bir çalışma yapan PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği), çalışan mutluluğu sağlamanın önemi ve yürütülen yaratıcı uygulamaların konuşulduğu ‘Çalışan Mutluluğu: Kurumsal Esenlik ve Yaratıcı Uygulamalar’ webinarını düzenledi.
Webinarda çalışanların şirketlerden beklentileri, öne çıkan araştırma verileri ve şirketlerin yaratıcı uygulamaları üzerinde duruldu.
Moderatör London School of Mind Kurucusu Dr. Kerem Dündar, webinarın açılışında iş hayatında çalışan mutluluğuna ilişkin değişen trendleri şu sözlerle vurguladı:
**
Washington DC merkezli bir Amerikan analitik ve danışmanlık şirketi Gallup’ın araştırmasına göre, bugünün insanı 15 sene önceki insandan yüzde 40 daha stresli yaşıyormuş.
Polikriz nedir?
İçiçe geçen krizler için kullanılan ve moda olan bir ifade polikriz.
Abacıoğlu, yaptıkları araştırmada müdürlerin son üç senedir alttan ve üstten gelen baskılar nedeniyle kendilerini iyi hissetmediklerini tespit etmişler.
Şöyle diyor; “Müdürlerin nasıl hissettiği ekiplerin nasıl hissettiğini belirliyor. Ekipler ile müdürlerin iyilik hali arasında yüzde 5’lik bir fark var sadece. Bu nedenle müdürlere odaklı esenlik projeleri yürütmek şu an şirketlerdeki en yaygın uygulamalardan biri.”
İşinin ehli bir yönetici ve müdür alttan ve üstten gelen talepleri her iki tarafın menfaatlerine uygun çözecektir.
Ehil olmayan müdürler ise genelde alttan gelen talepleri oyalarken üstten gelen taleplere göre hareket edecektir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.