*
Bu bilgi, Emekli Büyükelçi Daryal Batıbay’ın “Diplomasi Koridoru” adlı sitedeki yazısında yer alıyor.
Kendisinden dinlemiş; vetonun kalktığından Dışişleri Bakanı Türkmen’in de haberi olmamış!
*
Haliyle, İlter Türkmen istifasını vermiş ama Ulusu kabul etmemiş…
Vaziyeti öğrenen Evren Paşa, Türkmen’le baş başa görüşmek isteyip, onu çağırtmış…
Evren Paşa, işte bu görüşmede “Rogers Planını kabule Haydar Saltık tarafından ikna edildiğini” söylemiş!
Neticede, Türkmen istifadan vazgeçirilmiş!
*
Komprador Burjuvazinin mutemet elemanı Mister Türkmen; “Rogers Planı ile refüze edilen bir Dışişleri Bakanı” sıfatıyla, 12 Eylül’ün derin arka planına ait gerçeği -işbu kendisinin dahi inanmadığı cümleyle- örtmeye çabalamıştı!
Saltık, Olcay’a “Orgeneral Rogers size gelecek ve Yunanistan’ın NATO’nun askeri kanadına dönüşüyle ilgili bazı açıklamalar yapacak. Onun istediği çerçevede hareket edin” diyordu!
*
*
Bu emrivaki karşısında Dışişleri’nin yaşadığı büyük hayal kırıklığını söylemeye gerek var mı?
12 Eylül 1980 öncesindeki Demirel ile Ecevit hükümetleri döneminde Yunanlıları veto etme kararlılığı, Askeri Rejim tarafından bir kalemde çöpe atılıyordu!
Sedat Ergin “Evren’in Yunanistan’a vetonun kalkacağını ABD Başkanı Carter’a Org. Rogers kendisine gelmeden iki hafta önceden taahhüt etiğini” de yazdı. (1 Haziran ‘22)
*
*
Spain “General Rogers sizi ziyaretinde veto olayını başaramazsa, Başkan Carter konuyla şahsen ilgilenmek zorunda kalacaktır” diye bir uyarı da yaptı!
Evren, Spain aracılığıyla Jimmy Carter’a “Yunanistan’a vetoyu kaldıracağının” sözünü (aslında garantisini) verdi…
17 Ekim’de (1980) Rogers Ankara’yı ziyaret etti…
Sedat Ergin pardon Pulitzergin, 1980’deki veto olayı hakkında Org. Evren yönetimindeki Türkiye’nin ABD karşısındaki berbat vaziyetini detaylarıyla anlatan üç adet yazı yazdı.
*
El Cevap: Onun “iliştirilmiş gazeteci” olarak yıllardır menfaatlerini kolladığı, politikalarının dublajını yaptığı Sam Amca’sının ABD’si!
Bütün bunlardan sonra, işin püf noktasına gelebiliriz…
-Kritik sual, işte budur.
*
30 Ağustos ile 12 Eylül (1980) arasında çok kısa bir süre “Ege Ordu Komutanı” oldu.
*
12 Eylül darbesiyle birlikte, Milli Güvenlik Kurulu’nun yerini alan bir başka MGK’nın yani Milli Güvenlik Konseyi’nin Genel Sekreterliğine getirildi ve bu görevi 24 Ağustos 1981’e kadar sürdürdü.
Birinci Ordu Komutanlığı ardından da Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaparak, 1985’te emekli oldu.
*
12 Eylül darbesi sonrasındaki yıllarda -kimi söylentilerden etkilenen- bazı solcular; Evren Paşa’dan haklı olarak nefret etmelerine karşın Haydar Saltık’a “kendi dünya görüşlerine yakın gördükleri için!” görece sempatiyle bakarlardı.
Bu durum, bir yanılsama veya narkozlama örneği olarak yeterince ibretliktir!
Komprador Burjuvazi’nin ünlü isimleri, bir Amerikalı Baron’un başkanlığında Türkiye’deki Üst Yapı’da görev yapıyorlardı!
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.