Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi

04:0010/03/2019, اتوار
G: 10/03/2019, اتوار
Rasim Özdenören

İçinde bulunduğumuz bu son bir ay benim için kitap fuarlarını dolaşma dönemi oldu.Diyarbakır, Bursa, İstanbul, Isparta, Iğdır, Kahramanmaraş şimdiye kadar gidebildiğim yerler. Bundan sonra gene bu ay içinde Mardin, Gemlik, Kırıkkale seyahatlerim olacak. Ve sanırım bu yılın kültürel gezilerini böylece noktalamış olacağım. Ziyaret ettiğimiz her bir kentimizden olumlu, keyifli, zevkli ve öğretici izlenimlerle ayrıldım. Kahramanmaraş’a ise bu defa “Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin açılışı dolayısıyla

İçinde bulunduğumuz bu son bir ay benim için kitap fuarlarını dolaşma dönemi oldu.

Diyarbakır, Bursa, İstanbul, Isparta, Iğdır, Kahramanmaraş şimdiye kadar gidebildiğim yerler. Bundan sonra gene bu ay içinde Mardin, Gemlik, Kırıkkale seyahatlerim olacak. Ve sanırım bu yılın kültürel gezilerini böylece noktalamış olacağım. Ziyaret ettiğimiz her bir kentimizden olumlu, keyifli, zevkli ve öğretici izlenimlerle ayrıldım. Kahramanmaraş’a ise bu defa “Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin açılışı dolayısıyla gittim. Müze 6 Mart Çarşamba günü açılışını gerçekleştirdi.


Aralarında Necip Fazıl Kısakürek de olmak üzere Alaeddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Mehmet Akif İnan, Nuri Pakdil, ve benim de isimleri sayılan, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Maraşlı edebiyatçıların ürünleri ve edebiyat yaşamları müzede sergileniyor.

1850 yılında inşa edilmiş olan bu tarihi bina Cumhuriyet dönemine kadar Amerikan Koleji, Alman Hastanesi, Maraş Ortaokulu ve nihayet 1950’lerden sonra Maraş Lisesi olarak hizmet vermiştir.

Bina yaklaşık üç yıldan bu yana edebiyat müzesi olarak hazırlanıyordu. Taş binanın aslına uygun olarak restorasyonunun olsun, kütüphane ve müze bölümlerinin iç düzenlemesinin olsun büyük emek ve zevk ürünü olarak ortaya çıktığı teslim edilmelidir... Müze gezildiğinde Maraş edebiyatının yüzyıllar öncesine dayanan tarihinden günümüze gelinceye kadar olan serüvenini izlemek ve bu zengin tarihi birikim karşısında takdir duygularıyla meşbu olmamak mümkün olmuyor.

Açılış törenine; 7 Güzel Adam’ın yaşayan isimlerinden Nuri Pakdil ile ben ve Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mehmet Cihat Sezal, Ahmet Özdemir, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan ile davetliler katıldı.

İlk konuşmacı olarak kürsüye gelen Başkan Fatih Mehmet Erkoç, şehirlerin ruhuna işaret ederek Kahramanmaraş’ın da İstanbul, Kudüs, Şam gibi bir ruhu olduğunu belirtti ve: “Rasim Özdenören: ‘İnsanın yolu Maraş’tan tesadüfen geçmez. İnsan, Maraş’a azmederek gider’ diyor. ‘Kahramanmaraş ekolü’ diye adlandırılan Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazıt, Mehmet Akif İnan ve Cahit Zarifoğlu’nun Maraş merkezli başlayan ve sonraki

yıllarda devam eden birliktelikleri Hamle, Edebiyat ve Mavera gibi Türk edebiyatının unutulmaz dergilerini ortaya çıkarmış ve bu isimler üzerinden bir neslin yetişmesini sağlamıştır. Bu eserle tarihe not düşerek Türk Edebiyatına şaheser bir müze kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu müze ile Türk Edebiyatının dünyadaki en güzel sergilendiği hizmeti milletimize sunmaktayız” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Daha sonra sırası ile Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Vali Vahdettin Özkan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Mahir Ünal birer konuşma yaptılar. Mahir Ünal, müze çalışmasının ardından Kahramanmaraş’ın Dublin gibi “edebiyat şehri” olarak UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılması için çalışma başlatacaklarını belirterek, bu hayalin gerçekleşmesi yolunda bu müzenin çok büyük katkısı ve öneminin olacağını vurguladı. Herkesin şu anda bir tarihe şahitlik ettiğini belirten Ünal, yedi güzel adam’dan hayatta olan Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören’in, kelimeleri büyük anlamlarla insanlara ulaştırdığını söyledi.

Nuri Pakdil’in ve benim birer teşekkür konuşmalarımızın ardından kurdele kesilerek Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi hizmete açıldı ve protokol ile birlikte tüm konuklar müzeyi gezdi.

Müze, yüzyıllar öncesinden günümüze gelinceye kadar Maraş ve yöresinin edebiyat serencamını adım adım izleme fırsatını sunacak biçimde düzenlenmiş. Yedi güzel adam olarak anılan yazarların balmumundan görüntüleri de sergilemeye açılmış... Edebiyat temasını konu alan ülkemizin ilk ve bildiğim kadarıyla tek müzesi... Teşebbüsü gerçekleştiren ve emeği geçen herkese teşekkürler...

#Kitap
#Fuar
#Diyarbakır
#Bursa
#İstanbul
#Isparta
#Iğdır
#Kahramanmaraş
#Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi
#Nuri Pakdil
#Mahir Ünal