Badireden yenilenerek çıkmak

04:0026/04/2020, Pazar
G: 26/04/2020, Pazar
Rasim Özdenören

İnsanoğlu her badireden farklı bir kazançla çıkmanın yolunu buluyor.Her badire ona yeni imkânların yolunu açıyor.Badire (musibet) yaşanırken insan belki bunun farkında olmayabilir. Ama atlatıldıktan sonra önünde daha önce görmediği, aklına getirmediği yeni ufukların açılmış olduğunu görür.O badire ortaya çıkmadan önce onu hazırlayan akla hayale gelmedik faktörlerin bir araya gelmesi gerekiyordu. Bu faktörlerin bir kısmı belki bilinçli olarak seçilmişti, ancak belki bir o kadar da bilinçsizce ika

İnsanoğlu her badireden farklı bir kazançla çıkmanın yolunu buluyor.

Her badire ona yeni imkânların yolunu açıyor.

Badire (musibet) yaşanırken insan belki bunun farkında olmayabilir. Ama atlatıldıktan sonra önünde daha önce görmediği, aklına getirmediği yeni ufukların açılmış olduğunu görür.

O badire ortaya çıkmadan önce onu hazırlayan akla hayale gelmedik faktörlerin bir araya gelmesi gerekiyordu. Bu faktörlerin bir kısmı belki bilinçli olarak seçilmişti, ancak belki bir o kadar da bilinçsizce ika edilmiş faktörler mevcuttu. Bütün o bilerek bilmeyerek seçilmiş veya vuku bulmuş faktörlerin toplamı o badirenin ortaya çıkmasına neden oldu. İnsan badirenin yaşandığı esnada farkına varmadığı bu faktörlerin neler olabileceği üzerine kafa yordukça yeni imkânların varlığını da öğrenmeye başlıyor. Bu da onun o badireden elde ettiği kazanç oluyor.

Ne var ki tarih hiçbir zaman aynıyla tekerrür etmez.

Her badirenin bitiminde öğrenilen yeni şeyler onun bir daha badire yaşamayacağının teminatı olmuyor. Çünkü her yeni şart kendi yeni imkânlarıyla meydana geliyor.

Peki, elde edilmiş deneyimin insana hiç mi katkısı yok?

En azından şunu söyleyebiliriz: bu badireyi atlatmanın da bir yolu var ve o yol şu anda benim önümde duruyor. Ben o yolun başındayım fakat yolun ne olduğunu göremesem de o yolun önümde olduğunu biliyorum. Öyleyse yapmam gereken o yolu kendime görünür hale getirmek olmalıdır.

Böylece yeni bir arayış başlar.

Biz, dünya tarihinden şunu biliyoruz: hiçbir savaş yok ki bitmemiş olsun…

Hiçbir felaket yok ki ortadan kalkmamış olsun…

İnsan nice salgın hastalıklar geçirdi… Ama hepsi atlatıldı…

14. yüzyılda bütün Avrupa’yı saran veba salgını yıllarca sürdü. Ama bitti. İnsanoğlu o salgından çok şey öğrendi. Daha da öğreneceği şeyler olacak… Taunun nedenleri üzerinde hâlâ spekülasyonlar devam ediyor. Demek ki ondan öğrenebileceğimiz şeyler henüz bitmiş değil…

Bazı savaşların da nedenleri ve sonuçları üzerinde hâlâ kafa yoruluyor. Çünkü hiçbir savaş sadece sayılan nedenlerin sonucu olarak ortaya çıkmıyor. Ve sadece bilinen sonuçlarla sınırlı kalmıyor. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları bu cümleden sayılabilir. Her ikisi hakkında da kütüphaneler dolusu kitaplar yazıldı. Ama son nokta kondu mu? Konulabilir mi? Çünkü her yeni şart altında onlardan öğreneceğimiz yeni fırsatlar çıkacaktır karşımıza…

Korona badiresi de atlatılacak. Ondan öğreneceğimiz şeyler de olacak. Ama bu öğreneceklerimiz bir defada olup bitmeyecek. Her yeni fırsatta ondan öğreneceklerimiz gündemi bir daha yenileyecek. Her defasında insanoğlunun önüne yeni ufuklar açmaya devam edecek…

#Dünya Savaşı
#Badire
#Koronavirüs
#Salfgın