Tarifi tekrarlamakta fayda var.. Tabii boyut ekleyerek…
Söz konusu Tukidides tuzağından iki risk doğmaktadır. Yükselmekte olan güç sendromu birdenbire yükselen gücün, artmakta olan öz-bilinci, çıkarlarını savunma güdüsü, saygı ve tanınma hakkını talep etmesi demektir. Egemen güç sendromu ise bunun yansıması olarak kendini kanıtlamış olan gücün, ‘çöküş’ imaları karşısında duyduğu yükselen korku ve güvensizlik hissini tanımlamaktadır. Kısacası gitgide kendine fazla önem vermeye başlayan ülke, kendisine saygı duyulmasını ve yeni gücünün tanınmasını beklerken, aynı zamanda da çevresinde daha fazla etki sahibi olmak ister. Buna karşılık olarak da kendini kanıtlamış olan ülke yükselmekte olan ülkenin gösterdiği bu kendine aşırı güvenmeyi saygısız, nankör ve hatta kışkırtıcı ya da tehlikeli bir tavır olarak algılamaktadır”… (‘Tukidides Tuzağı ve Üçüncü Dünya Savaşı’,12/05/17, M. Devres, Birikim, ve ‘Has a ‘Thucydides Trap’ been set?’, 03/06/24, G. Allison, SCMP.)
‘Boyut ekleme’ dediğimiz de aslında ihmal edilen bir ayak. Üçüncü ülkelerin, daha doğrusu “güncellenmiş orta boy güçlerin” politikalarının böylesi durumda nasıl olacağı…
***
Çok eksik kaldı. BRICS’i bile konuşamadık. Yeri geldikçe tamamlayalım…
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.