Bugüne kadar, ‘Türkiye Avrupa Birliği çizgisinden çıkmasın’ diyenler şimdi, ‘Avrupa Birliği çizgisinden çıkıyor’ derdine düştü…
“Sizi kim çizgiden çıkardı ise gidin oraya ağlayın” demek lazım ama…
Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ortaya çıkardığı tablo, sadece Türkiye-AB ilişkilerini değil, ABD-Avrupa ilişkilerini de anlamadan on yıllarımızı peşlerinde heba ettiğimizi göstermiyor mu?
Uluslararası ilişkiler açısından ABD/Batı’nın, Çin ve Rusya’yı “düşman” tarif eden ortak kararlarını da nedenselliğe yedirebilirsiniz. Ya da süreç içinde minik ama stratejik Brexit kararını da.. Bunlar da elbet doğru ama yine temele inmemiş olursunuz…
Avrupa/Batı’nın “değerler manzumesini” kimler iğfal ettiyse şimdiye kadar, ki, hafızanız eskiye gitmiyorsa Gazze oradadır işte, bedeli de ödeyecekler. Kanla vaftiz edilenler BM kurullarında günah çıkartarak bu işten sıyrılamaz…
On yıllara sari, keyfekeder vur patlasın çal oynasın dünya düzeninin önünüze getirdiği hesabı ödeyeceksiniz.. Başka yolu yok…
***
Hasılı, Avrupa’nın içine düştüğü durum ve AP seçimlerine yansımalarına sebep sayılan gelişmeleri ‘birincil’ kabul ederseniz, çıktılarınız da eksik kalacaktır…
Mesela dersiniz ki, “artık daha zor vize alırız”. Mümkün mü, mümkün. Veya ‘Ukrayna savaşı daha sertleşebilir” derseniz, o da mümkün. Ama bunlar ‘ikincillerin’ pratikleri, çok çok fonksiyonları olur…
Açalım…
Sayıyorlar işte; göç dalgaları, ekonomik sıkıntılar, Avrupa’da savaş, vs…
Ama kurulmuş başka cümleler de var…
Yani, önlerini göremiyorlar, kimse AB’nin ne yapacağını kestiremiyor, bunu aşacak sağlıklı siyasi yapı kurmaları zor, haliyle “yönetim” sorunu var.
Ya da…
Çok doğru. Örnek de verelim, Yeşiller. AP seçimlerinde darbe yediler. Sadece varoluş nedenlerine uyguladıkları politikalarla ihanet etmediler, örneğin Almanya’da Amerika’nın adi maşasına dönüştüler…
***
Türkiye-AB ilişkileri her iki tarafa sorulduğunda maşallah kimse renk vermiyor. Ankara, ‘AB hedefimizdir’, Brüksel, ‘Türkiye çok kritik bir ortaktır’dan aşağı düşmüyor.
Öyle mi?
Değilse, bir de bu seçimlerden sonra nasıl olacak?
İsrail’de hükümet sallanıyor, BMGK’da ilk kez ABD eliyle, ‘Gazze’de ateşkes kararı’ alınıyor, Avrupa’da Avrupa sallanıyor, ABD’de Biden sallanıyor, İngiltere ve şimdi de Fransa seçimleri korkuyla bekleniyor…
Almanya’nın bundan sonraki tutumu da merak konusu ama Avrupa’nın merkez yönetimi değişmediği için aynı politikaları sürdüreceğinden şüpheniz olmasın. Kendini yemek gibi bir şey bu…
Yakın zamanlı şu gelişmeleri takip/ilave edin derim; Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aniden buluşması, yaklaşan BRICS zirvesinde anti-dolarizasyon için somut planın ortaya çıkıp-çıkmayacağı (Fidan’ın Rusya’da yaptığı seri görüşmeler), G-7 zirvesi (12-13 Haziran) ve yine Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla NATO liderler zirvesi (9-11 Temmuz)…
Bakalım son üç paragraftaki bu gelişmelerin sonuçlarına da aynı ‘seconder mazeretler’ getirilebilecek mi?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.