TBMM’nin yeni yasama yılı açılış oturumunda Genel Kurul’a hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İsrail’in Anadolu’yu da içine alan bir ütopya peşinde koştuğu yönündeki sözlerinin kimi kesimlere daha açık izah edilmesi gerekiyor…
Tabii bir de, artık ‘muhalefet’ diyemeyeceğimiz, sıra dışı bağnazlık kategorisine yerleşik bir grup var ki onlar külliyen zaman kaybı…
Öte yandan, bölgenin mevcut/gelişen jeopolitiğine bakan ama hiç anlamayan, bu anlamazlığı da yine hükümete fatura eden, örneğin, “İsrail, Anadolu’yu mu işgal edecek? Nasıl olacakmış, ordusu kaç kişi”, vs, türünden köhne-konvansiyonel akıllar var ki, evlere şenlik…
Muhatabımız ise, bölgeye ve dünyaya bakarken siyasi gözlüklerini kaldırıp, dürbünlerini çıkaranlardır…
***
Cumhurbaşkanı’nın konuşmasındaki ilgili bölümü kısaca hatırlayalım…
“Vadedilmiş topraklar’ hezeyanıyla hareket eden İsrail yönetiminin, tamamen dinî bir fanatizm ile Filistin ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer, açık söylüyorum, bizim vatan topraklarımız olacaktır.
Türkiye içindeki bazı İsrail dostlarının, bazı siyonist severlerin, gönüllü veya paralı siyonizm propagandası yapan aparatların anlamadığı işte budur.
7 Ekim’den beri yaşanan her gelişme, bu tehdidin boyutunu biraz daha artırmaktadır.
***
İran-Irak-Suriye-Akdeniz-GKRY-Yunanistan-Avrupa ve Akdeniz hattı, bir terör koridoruna yatak oluşturuyor. Aynı hat üzerinden ilerleyen ya da buna gayret eden diyelim, ikinci bir hat daha var. İran çizgisi. Bu çizgi zaman zaman koridor üzerindeki unsurlarla da konjonktürel işbirlikleri kurarak bazen tutunmaya bazen yayılmaya çalışıyor…
Somut örnekleri Bafıl Talabani veya daha tazesinden, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı ve hükümetinin ABD ile kurduğu ilişkilerde izleyebiliyoruz. Irak ve Suriye’deki cari nüfuzunu zaten cepte sayıyoruz…
Üçüncü hat, İsrail’in soykırımıyla yürümeye başlayan; Filistin (Gazze, Batı Şeria)-Lübnan-Suriye ve Türkiye sınırıdır…
Adı geçen ülkelerin tamamında stratejik obruklar oluşur ve ortaya çıkan enerji Türkiye’ye yönelik ağır bir meydan okumaya dönüşebilir. Bunun “an” seviyesinde benzerini daha evvel yaşadık; 15 Temmuz sadece Türkiye ile ilgili değildi. Bölgesel iz düşümünü, İran, Irak, Suriye, Rusya gibi komşularımız o gece gördüler ve korktular. Biliyorlardı ki-Allah saklasın-Türkiye düşerse, hepsi düşecekti. Ve zamanla değil, şok dalgasıyla olacaktı…
O durumda Türkiye coğrafyasının nasıl bir parselizasyona uğrayacağı endişesi, vasat akılların kestirebileceği, “kaç askerle” gibi sersem sorularının veya “Erdoğan muhalefeti sessizleştirmeye, iktidarını pekiştirmeye çalışıyor” türünden çapsızlıklara yaslanılacak durum değildir…
Kaldı ki Türkiye’nin ulusal güvenlik mimarisi bu tehdidi, “bu uçak gemileri neden burada” sorusunun kurulduğu günlerden beri tarıyor…
***
Rusya neden şimdi ve hızla Türkiye-Suriye normalleşmesini masaya getirdi ve destekliyor? İsrail ordusu Moskova’yı işgal edecek diye mi? Yoksa Batı’nın İsrail üzerinden kuzeye yürüyüp müttefikleri ile buluşmasını engellemek için mi?
İsrail’e, bu ağır insanlık trajedisini gerçekleştirmesine rağmen, ABD ve İngiltere’nin dünyanın gözündeki kredisini harcamasına rağmen, sınırsız destek ve teşvik verilmesinin nedeni ne? Sadece Tel Aviv’in bu ülkeler nezdindeki özel durumu mu?..
Tıpkı Avrupa’daki Ukrayna gibi, Ortadoğu’daki Doğu cephesinin yarılması ile de ilgilidir. Kimi bölge ülkelerinin “yanlış yola” kapılmalarının engellenmesi ile ilgili. Hint-Akdeniz deniz miğferinin tutulması ile ilgili…
Güney Kıbrıs, Yunanistan ne? 3 Ekim’deki MGK bildirisinin 5’inci maddesi odur! Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’nda açtığı “hayır ve şer eksenleri” haritaları odur. Hindistan’dan gelip İsrail üzerinden Yunanistan’a giden yol nedir? Türkiye-Irak arasındaki ‘Kalkınma Yolu’nu “kesmiyor” mu?
Türkiye, “oldubitti”ye yakalanmak istemiyor. “An” odur…
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.