2015 Eylül ayında o dönemin üst düzey bir hükümet yetkilisiyle sohbet ederken konu İran bahsine geldiğinde, kendisi şöyle bir ifade kullanmıştı:
İran’ın en güçlü komutanı olarak tarif edilen, aynı zamanda istihbaratçı yönüyle de bilinen Kasım Süleymani’nin her konuda atak bir tutum sergilerken PKK meselesine bîgâne kalmış olacağını düşünmek abesle iştigal olsa gerek.
Türkiye, PKK’ya dönük aktif mücadele stratejisini geçmişten günümüze Suriye ve Irak topraklarında uygulamaya devam ediyor.
Bir başka gerçek, PKK’nın özellikle üst düzey lider kadrosunun sınırın İran tarafını Irak ve Suriye’ye göre çok daha güvenli bir liman olarak görüyor olmaları.
Kısa bir arşiv taraması yapınca, İran’ın PKK’nın Türkiye kolu ile el altından temas kurduğuna dair bir takım haberlerle karşılaşabiliyorsunuz.
Örneğin, geçmişte Musul’u DEAŞ’tan kurtarmak için yapılacak operasyon dönemine ait küçük bir gazete kupüründe geçen şöyle bir haber:
Cemil Bayık’ın PKK içinde İran’a yakınlığını bilmeyen yok.
Musul Operasyonu öncesi sağlanan bu irtibatın, öncesinde, örneğin çözüm süreci dönemlerinde, tabii ki ondan önce de devam etmediğinin bir garantisi yok.
Herhangi bir bilgi sahibi olmadan mantık yürüterek ilerlemeniz halinde bile, aklınız sizi, İran’ın PKK kartını kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyeceği fikrini götürür.
Reel politik açısından baktığınızda, işbirliği alanlarını parantez içinde tutmak kaydıyla, iki ülkenin bölgesel güç dengelerini kendi lehlerinde tutma çabaları ve bunun ürettiği rekabet alanı inkâr edilebilecek bir şey değil.
Arşiv taraması yaparken 2011 yılına ait Anadolu Ajansı çıkışlı tuhaf bir haberle de karşılaştım.
Haberin konusu Murat Karayılan…
Anadolu Ajansı’nın haberinin kaynağı ise Fars Haber Ajansı gözüküyor.
Araya girmeden o haberin detaylarını aktarayım:
Aradan 9 yıl geçtikten sonra, Murat Karayılan’ın serbest şekilde dolaşmaya devam eden bir PKK ileri geleni olduğunu düşündüğünüzde, zihninizi bir sürü yeni soruyla meşgul halde bulabilirsiniz.
Her durumda bu türden haberler, İran’ın PKK ile yakından ilgilendiğini, Ortadoğu’da nereden bir toz kalksa ayak izine rastlanan Kasım Süleymani’nin böyle bir konu ile yakın mesai harcadığını düşünmemek için bir gerekçemiz bulunmuyor.
Bugünkü mevcut şartlar üzerinden biraz kafa yorduğunuz takdirde de, zihni melekeleriniz sizi aynı soruları sormaya yöneltecektir.
Son bir iki soru daha…
Kasım Süleymani’nin ABD Başkanı Trump’ın verdiği emirle öldürülmesi acaba Kandil’de nasıl karşılanmıştır?
PKK’nın yönetici kadrosu birkaç gündür acaba ne düşünüyordur?
Bilenler vardır ama ben bilmiyorum.
Şu kısmıyla ilgili net bir tahmin yapabilirim yalnız.
Amerika’nın bu eylemle ne yapmak istediği, bu gelişmenin başka ne tür çıktılarının olacağı, kendi pozisyonlarının ne olacağı konularında herkes kadar onlar da ciddi ciddi kafa yoruyorlardır.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.