Pazartesi sabahından itibaren İstanbul seçimleriyle ilgili yürüyen eylem ve tartışmalara baktığımızda, tarafların pozisyonlarının da bir fotoğrafını çekebiliyoruz.
Adil bir yaklaşım biçimiyle düşündüğümüz takdirde, binde üçten daha az bir orana tekabül eden 20 bin civarındaki oy farkının, geride olan parti açısından itiraz konusu edilmesinden daha doğal bir şey olamaz.
Ak Parti adına konuşan isimlerin açıklamalarının çerçevesine baktığımızda, bu doğal hakkın kullanılması, tek bir seçmenin dahi oyunun zayi olmaması niyetiyle hareket edildiği net bir şekilde görülebiliyor.
CHP ise, bütün bu itirazlar dikkate alınmadan, geçersiz oyların durumuna yeniden bakılmadan, bir an evvel Ekrem İmamoğlu’na mazbatanın verilmesini istiyor.
CHP’nin Büyükşehir seçimiyle ilgili bu tutumunu kendi içinde çelişkiye dönüştüren bir başka gerçek daha var.
İstanbul’un Sancaktepe İlçesi’nde kullanılan oylar, CHP’nin itirazı ve bu itirazın kabulüyle yeniden sayılmaya başladı.
İstanbul’da Ak Parti’nin büyükşehir oylarıyla ilgili olarak ilçe seçim kurullarına yaptığı itirazların bir kısmı kabul edildi, bir kısmı reddedildi.
Kabul edilen yerlerle ilgili CHP, İl Seçim Kurulu’na başvurdu.
İl Seçim Kurulu, oy sayım işleminin tedbiren durdurulmasına karar verdi.
Bu trafiğe bakınca, herkesin kendi işini düzgün bir şekilde yapmaya çalıştığı şeklinde bir hükme varabiliyoruz.
Dün saat 16:00 civarında 16 ilçede geçersiz oyların, bazı ilçelerde ise oyların tamamının yeniden sayılma işlemi devam ediyordu.
Ak Parti teşkilat çevrelerinden aldığım nabzı da aktarayım.
Toplamda geçersiz oyların oranı Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkının 15 katını buluyor.
Bir başka deyişle 300 binden fazla geçersiz sayılan oyun 20 binde biraz fazlasının Ak Parti lehine geçerli sayılması halinde sonuç değişecek, Binali Yıldırım öne geçecek.
Bu noktada, geçersiz sayılan oyların hangi gerekçelere dayandırıldığı konusu da büyük önem taşıyor.
Örneğin, 2014 seçimlerinde muhtarlık için kullanılan oyların aynı zarfa konulmaması nedeniyle yüklü miktarda oy zayi olmuş, seçmenin iradesi ideal haliyle sonuçlara yansımamıştı.
Geçen yıl yapılan düzenlemede bu türden iptal gerekçeleri kaldırıldı.
Seçmen iradesine taalluk etmeyen usul hataları, oyların iptal gerekçesi olmaktan çıkarıldı.
İstanbul’daki yeniden sayım işlemleri nasıl sonuçlanır, şu dakika itibarıyla bilmiyorum ama bu yeni düzenlemenin Ak Parti’nin itirazlarını destekleyici yönde sonuçlar vermesi beklenebilir.
Eğer, 2014 seçimlerinde olduğu gibi, doğrudan seçmen iradesine dokunmadığı halde usulle ilgili sorunlar nedeniyle geçersiz sayılan oy miktarı yüksek çıkarsa, bu durum seçim sonuçlarını değiştirebilir.
Şu an için durumu Ak Parti lehine çevirebilecek iki teorik görüş dillendiriliyor.
Başta dillendirdiğimiz düşüncemizi tekrar edelim.
Seçimler, binde üçten daha az bir farkla sonuçlanmışsa, geçersiz oyların miktarı bu farkın 15 katına kadar çıkıyorsa, oylara yeniden bakılmasından daha doğal bir şey olamaz.
Ortaya çıkacak nihai sonucun taraflardan biri için büyük hayal kırıklığı getireceği kesin.
Önemli olan o noktada, o nihai sonuca razı olma erdemini gösterebilmek.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.