Dün saat 15.35’te bu yazı için bilgisayar başına geçtiğimde önce koronavirüs rakamlarının güncel halini kontrol ettim.
Sağlık Bakanlığı’ndan temin ettiğim, Dünya genelinde koronavirüsle ilgili bütün verileri anlık olarak takip edip güncelleyerek paylaşan bir program üzerinden bu verilere ulaşabiliyorsunuz.
Belli bir saatten özellikle söz ediyorum çünkü birazdan bu yazı bittikten sonra bile bu rakamlar çoktan değişmiş olacak.
15.35 itibarıyla dünya genelinde son rakamlar şu şekildeydi:
Korona verilerini takip ettiğim bu program, doğru sorularla ilerlenmesi halinde bir gazetecilik faaliyeti açısından verimli imkanlar sunuyor.
Örneğin bendeniz, Cuma akşamından itibaren belli sorular üzerinden belli karşılaştırmalar yaparak virüsün ilerleme hızını ölçmeye çalışıyorum.
Bu kişisel çalışmanın verdiği bazı sonuçları sizlerle paylaşayım ki, şu zor zamanlarda kendi alanımızla ilgili ufaktan bir işe yaramış olalım.
Cuma akşamı 22.00 sularında toplam Koronavirüs vaka sayısı 145 bine ulaşmıştı.
Aynı saat diliminde virüse yakalanıp iyileşmiş olanların sayısı ise 70 binler seviyesindeydi.
Cuma akşamı saat 22.00 sularında karşımıza çıkan rakamlarla dün saat 15:35’deki rakamları karşılaştırdığımızda, bu süre zarfında aşağı yukarı 15 bin yeni insanın (dünya genelinden söz ediyorum lütfen Türkiye mi diye aklınıza gelmesin) Koronavirüse yakalandığını, bu virüsten kapmış olanların ise aşağı yukarı 5 bininin iyileştiğini görüyoruz.
Bu karşılaştırma bize nasıl bir fikir veriyor?
Cuma akşamı 22.00 ile Pazar günü 15.35 arasındaki verileri kıyasladığımızda, virüse yakalananların oranının, yakalandıktan sonra iyileşenlerin oranının üç katı olduğu anlaşılıyor.
Bir başka deyişle oran olarak ortalama 3 yeni kişi virüs kaparken 1 kişi iyileşmiş oluyor.
Koronavirüsün yayılma hızı ile iyileşme hızı arasında ortaya çıkan bu 1/3’lük ilişki önümüzdeki günlerde nasıl seyreder bilmiyoruz.
Bu verdiğim oranlamanın ileriye dönük bir garanti sunmadığını, makasın açılıp açılmayacağını kimsenin bilmediğini not etmek isterim.
Rakamların seyrine baktığımızda Koronavirüsün son eşikte en sert şekilde vurduğu 5 ülke öne çıkıyor.
İtalya’da 24 saat içerisinde 368 kişi hayatını kaybetti.
1362 yeni vaka sayısıyla İspanya’yı 1209 yeni vaka sayısı ile İran, İran’ı 842 yeni vaka ile İsviçre, İsviçre’yi de 782 yeni vaka ile Almanya takip ediyor.
Ama İtalya’nın yaşadığı kabusun bir benzerini bu defa İspanyolların yaşamaya başladığı görülüyor.
İspanya, Dünya genelinde virüsün en hızlı şekilde yayıldığı ülkeler arasında üst sıralara yerleşti.
Bu iki ülke, yani İtalya ve İspanya’nın özellikle turizme zarar verme korkusuyla önlem almada geç kalmalarının virüsün kontrol dışına çıkmasına hizmet ettiği söyleniyor.
Bize gelince…
Cumartesi akşamı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçen hafta Umre’den dönen bir kişinin testlerinin pozitif çıktığını haber vermesi, Türkiye için şu ana kadar verilmiş en önemli haber olarak düşünülebilir.
Daha önceki 5 vakanın birbiriyle ilişkili olmasının yayılma olmaması anlamında rahatlatıcı bir yönü vardı.
6’ncı vakanın yayılıp yayılmadığı ise, bu yazının yazıldığı saatlerde netleşmemişti.
Ancak Cumartesi’den Pazar’a yatıştırıcı niteliği olabilecek iki yeni haber de karşımıza çıktı.
Sağlık Bakanlığı’nın umreden dönen herkesi korona testine tabi tutması, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yeni gelenleri öğrenci yurtlarına yerleştirip 14 günlüğüne karantinaya alması ve Diyanet’in 27 Şubat itibarıyla Umre seyahatlerinin yasaklandığını dün yeniden hatırlatması.
Dileyelim bu hızlı önlemler olumlu sonuçlar versin.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.