6 Şubat’ta sonuncusu gerçekleşen Erdoğan/Bahçeli görüşmesinden seçim ittifakının çerçevesinin genişletilmesi kararı çıkmıştı.
İki parti adına Mehmet Özhaseki ve Sadir Durmaz hafta sonu bir araya gelerek çalışmalar yürüttü.
Beştepe Külliyesi’nde yapılan görüşmede 18 il için kamuoyu araştırması yapılmasına karar verilmişti.
Bu 18 ilin, rekabetin yoğun olacağı yerlerden seçildiği anlaşılıyor.
Cumartesi akşamı yapılan görüşmede, 14 ilin durumuna karar verildi.
Iğdır’da Ak Parti ve MHP’nin ayrı ayrı seçimlere girmesi halinde HDP’nin elinde kalma ihtimali dikkate alınarak Ak Parti adayının MHP adayı lehine çekilmesine karar verildi.
Diğer 14 ilde ise, tersi olacak, MHP, Ak Parti lehine adaylarını çekecek.
Bu iller arasında, kıyasıya bir Ak Parti/HDP yarışına sahne olması beklenen Siirt, Bitlis, Ardahan, Muş gibi yerler var.
MHP buralarda güçlü olmasa bile, ayrı ayrı adaylarla gidilmesi halinde oyların bölünmesi ve HDP’nin bundan yararlanarak kıl payı seçimleri kazanması ihtimali, bu illerin seçilmesinin temel gerekçesini oluşturuyor.
Batıda ise Burdur, Çanakkale, Sinop gibi ittifak halinde CHP’ye kaptırılmama ihtimali görülerek karar verilen iller var.
Bunlar dışında Zonguldak, Kırklareli gibi illerin durumuna da bir karar verilerek ittifak çalışmaları tamamlanacak.
Cumhur İttifakı’nın paydaşlarını oluşturan Ak Parti ve MHP arasında belediye meclis üyeliklerinin nasıl belirleneceği konusunda da bir uzlaşma sağlandı.
İki parti bu alanda da tek liste ile seçimlere girecek.
MHP kaynaklarından aldığımız bilgilere göre, MHP’nin önerisi üzerine bu konuda tek liste ile hareket edilmesi ve 2014 seçim sonuçlarının baz alınarak listelerin oluşturulmasına karar verildi.
Meclis üyelikleri bağlamında böyle bir kararın alınmasının şöyle bir önemi var:
Partilerin farklı listelerle seçimlere gitmesi halinde muhalefet cephesinin belediye meclislerinde çoğunluğu elde edip, seçilen belediye başkanının çalışmalarını ‘kilitleme’ ihtimali ortaya çıkıyor.
Tabii tersinden aynı durum Millet İttifakı için de geçerli.
16 Nisan referandumu ve 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı ile birlikte hareket eden Büyük Birlik Partisi’nin yerel seçimlerle ilgili nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyordu.
BBP, Cumartesi akşamı kararını açıkladı.
Parti yönetimi, 30 büyükşehirde belediye başkan adayı çıkarılmamasına ve buralarda Cumhur İttifakı’nın adaylarına destek verilmesine karar verdi.
BBP, 30 Büyükşehir’in ilçeleri ve belediye meclislerinde ise aday çıkaracak.
Bunun dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize ile MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin doğum yeri Osmaniye’de de Büyük Birlik Partisi il belediyeleri için aday çıkarmayacak.
Aday çıkarmama kararı alınan listede Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden 10 il daha var.
CHP ve İyi Partili çevreler ne kadar saklamaya çalışırlarsa çalışsınlar, Millet İttifakı’nın arkasında bir HDP gölgesi olduğunu herkes görebiliyor.
Belli ki, HDP’nin aldığı kararlar, gizlice yürütülen bir takım görüşmeler üzerine gelişti.
HDP, seçmenlerini serbest bıraksaydı, bu söz doğru biçimde karşılığını bulabilirdi.
Şöyle dedi:
Cumhur ittifakı paydaşları kampanya döneminin omurgasını belli ki iki temel üzerine oturtacak.
Yerel seçimleri beka tehdidi ile birlikte yorumlamak ve muhalefet cephesinin oluşturduğu çatı içindeki HDP rolünü sürekli bir şekilde seçmene hatırlatmak.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.