Başlığa taşıdığım ifade, Ankara’nın yaklaşık on yıldır sıkıntı yaşadığı Arap ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirme girişimleri üzerine sohbet ettiğimiz üst düzey bir Türk yetkiliye ait.
Cümlenin devamı da var.
Şu şekilde:
Bu sürecin içinde mesai harcadığı için arka planına da ilk elden vakıf olan bu isme göre, Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra, yakında Mısır ve Suudi Arabistan’la ilişkilerin normalleşmesi yönünde de yeni gelişmeler karşımıza çıkabilir.
(Özellikle BAE özelinde, o kadar düşmanlık ettikten sonra bu kadar yakınlaşmanın ne kadar doğru olduğu sorusuna aynı isim, Fransa ve Almanya’nın tarihleri boyunca yaşadıkları büyük savaşlardan sonra nasıl barıştıklarını anlatan örneklerle cevap verdi.)
Bu yazıda, Türkiye’nin Arap ülkelerinin bir kısmıyla yaşadığı sorunları çözüm yoluna koyma sürecine Yunanistan başlığını dâhil ederek yaklaşmamız boşuna değil.
Türkiye’nin bu ülkelerle arasının bozulmasını ilk yıllarda sessizlikle karşılayan Atina yönetimi, özellikle son iki yılda atağa geçti.
Karşılıklı ziyaretler oldu, ortak tatbikatlar yapıldı, askeri işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Mart ayında, Girit Adası’nda Yunan savaş uçaklarıyla Suudi Arabistan ordusuna ait F-15 uçaklarının aynı tatbikatta boy gösterdiği günlerde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Mısır’la ilişkilere dair sorulan bir soruya Suudi Arabistan’ı da dâhil ederek, Yunanistan üzerinden verdiği cevabı hatırlayalım:
Erdoğan’ın bu sözleri, söz konusu Arap ülkelerinin Yunanistan ile yakınlaşmasının Ankara’da ürettiği rahatsızlığı yansıtıyordu.
Bu durum aynı zamanda, bu ülkelerle ilişkileri yeniden rayına oturtma arayışlarına yönelmenin de temel bir gerekçesini oluşturuyordu.
Yunanistan, ‘Türkiye fobisini’ dengelemek için daha başka angajmanlar içine de girdi.
Fransa ile, ABD ile güvenlik anlaşmaları yaptılar.
Yine Erdoğan’ın tabiriyle kendi ülkelerini ABD üssü haline getirdiler.
2009’da yaşadıkları ekonomik krizin derin etkileri devam ettiği halde, Fransa’dan milyarlarca dolarlık yeni uçak ve savaş gemisi alımı için imza attılar.
Türkiye’nin BAE, Suudi Arabistan ve Mısır’la ilişkilerini gerilimsiz bir alana taşıması, Yunanistan için gerçekten çok kötü bir haber anlamına geliyor.
Kendi aralarında geliştirdikleri ikili ilişkilerin kısa vadede tersine dönmesi beklenmemeli tabii.
Ancak Yunanistan açısından, bu Arap ülkeleri ile iyi ilişkiler içinde olmanın ikinci bir hedefi, bu ülkelerin Türkiye ile ilişkilerinin kötü halde kalmasını sağlamak idi.
İşte bunu sağlayamadılar.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.