Dış basında zaman zaman kendisini tekrar eden bazı tuhaf haberler vardır. Geçen hafta Amerikan CBS televizyonunda, İstanbul’u Yunanistan toprağı olarak gösteren bir haberde olduğu gibi.
Haberin yayınlanmasından sonra, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, televizyon yönetimine bir uyarı mektubu yazdı, haberin düzeltilmesini istedi.
CBS, bu girişimin ardından, hatasını düzeltti, özür diledi.
Konu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da gündemine girdi.
Daha çok şöyle bir intiba veriyor o harita:
Seçici bir göz, ne yaptığının gayet farkında olarak, Türkiye haritası içinden İstanbul’u özenle çekip, Yunanistan’ın bir parçasıymış gibi göstermek istemiş.
Düzeltilmiş, özür dilenmiş olsa bile, arkasında pekâlâ bir kasıt aranabilir yani.
Meseleyi, paranoya boyutuna taşımak yanlış olur elbette.
Ama bu durum, meseleye dönük bir dikkat eksikliğini de kaldıramaz.
CBS’in yayınlayıp özür dilediği haritanın, Yunanistan’da hem etkili pozisyonlarda görevleri olan, hem de gürültü çıkarma kabiliyeti epeyce yüksek olan Türkiye karşıtı şahinler grubunun hayallerini süslediğini unutmamak gerekir.
Malum, Yunanistan bahsinde yeni bir gelişme var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar günü Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i kabul edecek.
Pazar günü Fener Rum Patrikhanesi’ndeki ayinden sonra iki isim İstanbul’da öğle yemeğinde bir araya gelecek.
Türk-Yunan ilişkilerini gerek Yunanistan içindeki şahinlerin, gerekse, Atina’yı Türkiye’ye karşı kışkırtan Fransa gibi ülkelerin güdümünden uzak tutmak için en ideal yöntem diyalog kanallarını açık tutmaktan geçiyor.
Bu kanalların en üst seviyede açık kalması, daha da iyi.
Aksine, Ukrayna savaşıyla birlikte, bu konuda çok daha dikkatli bir döneme girdiğimizin farkında olmamız gerekiyor.
Ankara’nın özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, dış politika ve güvenlik alanında sergilediği güçlü performansını sekteye uğratmak, tökezletmek ve mümkünse diz çöktürmek isteyen çevrelerin Yunanistan kozunu devreye sokmak için el altından ciddi kışkırtmalarda bulunduğu artık bilinmeyen bir şey değil.
Yunanistan’ın şahinleri, Türkiye ile tek başlarına savaşmanın nasıl bir maliyet üreteceğini elbette, senden benden daha iyi bilir.
100 yıl önce bu topraklarda Kurtuluş Savaşı’nı Yunanistan’a karşı vermiştik.
Ama unutmamak gerekir ki, o gün olduğu gibi günümüzde de, Yunanlılara o aklı veren, o kışkırtmayı yapan başka birileri daha vardı.
Geçenlerde bir başka yetkili isim de aynı bahiste şöyle şeyleri dile getirmişti:
Ukrayna savaşı ile dünyanın içine girdiği dönem, Yunanistan üzerinden gelebilecek tehditleri çok daha yakından izlemeyi zorunlu kılıyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.