Fırtına gibi bir haftayı geride bıraktık.
İleride bugünleri yazacak olanlara bugünden bir ‘not’ bırakmak gerekirse, bu bir haftanın fotoğrafını nasıl çekmek gerekir acaba?
Şöyle bir not bıraksak, yerini bulur mu?
CHP, İYİ Parti ve o çizgideki medya, Danıştay’ın ‘Andımız’ kararını, Cumhur İttifakı ortaklarının arasının bozulması için fırsat olarak görüp, hemen heyecan yaptılar.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun MHP lideri Devlet Bahçeli’ye hitaben sarf ettiği şu sözleri mesela:
Gördük, yapmadı.
MHP lideri Bahçeli, Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerinden iki gün sonra, partisinin 13. Büyük Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, seçimlerin 2023’te yapılacağına, cumhurbaşkanı adayı olarak da Tayyip Erdoğan’a destek vereceklerine vurgu yaparak, Cumhur İttifakını birbirine düşürme hamlelerine prim vermeyeceğini ortaya koydu.
Dün, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin önüne gelen HDP’ye kapatma dosyasıyla ilgili ilk adımı atıp, bir raportör görevlendirdi.
Görevlendirilen isim, 15 gün içinde ‘usul’ incelemesi yaptıktan sonra, iddianame kabul edilirse, HDP’nin savunma süreci başlatılacak.
Mahkeme çevrelerinden edindiğim izlenime göre, HDP’nin savunma yapması için verilecek süre iki aydan aşağı olmayacak.
Devamında, raportör dosya üzerinde çalışmalarını sürdürüp, Genel Kurul üyelerine kendi görüşlerini yansıtan bir takım tekliflerde bulunacak.
Anayasa Mahkemesi’nin mevcut 15 üyesinin en kıdemli ismi, 2010’da dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanmış olan Engin Yıldırım.
Bu veri ne anlama geliyor?
2009’da HDP siyasetinin temsilcilerinden olan DTP’nin kapatılmasından buyana, Mecliste grubu olan herhangi bir parti için kapatma davası açılmış değil.
Dolayısıyla, HDP kararı çıktığında, Anayasa Mahkemesi’nin mevcut üyelerinin bu konulardaki eğilimleri ilk defa görülmüş olacak.
(Bu arada kamuoyunda ismi bilinmeyen 4 küçük parti için AYM’de kapatma davası olduğunu da bu konuları araştırırken öğrendim).
Seçenekler belli.
Kapatma ya da kapatmama yönünde bir karar çıkacak bu bir.
Hazine yardımının kesilmesi ya da kesilmemesi yönünde bir karar çıkacak bu da iki.
Bu iki karardan belki daha önemlisi, 5 yıllığına siyaset yasağı getirilmesi istenen 687 kişinin her biriyle ilgili ne tür kararların çıkacağı sorusu.
609 sayfalık iddianameyi inceleyince, dosyanın büyük bölümünün bu kişilerle ilgili verilerden oluştuğu görülüyor.
Kapatma dosyasını hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, 687 kişinin ismini belirlerken, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü’nden temin ettiği HDP üyelerine ilişkin Cumhuriyet savcılıklarına ve mahkemelere intikal eden soruşturma ve kovuşturma bilgilerine göre hareket ettiği anlaşılıyor.
Soruşturma ve kovuşturma dosyalarının hepsi, terörle ilişkili suçlar kapsamında yer alıyor.
Anayasa Mahkemesi’nin kapatma dosyası üzerinde çalışırken, en fazla mesaiyi bu isimlerle ilgili harcayacağını şimdiden öngörmek mümkün.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.