Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın davetiyle, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeteneklerinin sergilendiği EFES-2022 tatbikatındayız.
Akşamüzeri, gün batımına dakikalar kalmış.
Yüksekçe bir tepeden, önümüzde deniz, solumuzda birazdan vurulacak olan çizili hedeflerin bulunduğu engebeli bir dağ, sinema salonunda az sonra başlayacak bol aksiyonlu bir savaş filmini bekler gibi beklemedeyiz.
Beklenen an gelince, yapılan anonslarla birlikte tatbikat başlıyor.
Havadan ATAK helikopterleri, denizden SAT komandoları, karadan keskin nişancılar, uçaktan indirilen paraşütçüler eş zamanlı olarak harekete geçiyor.
Müthiş bir dakiklik içerisinde, her şey önceden planlandığı gibi işliyor, hedefler, tam isabetle vuruluyor.
Gözlemci yahut fiili katılımla 37 ülkeden temsilcilerin hazır bulunduğu büyük bir tatbikat bu.
EFES tatbikatı yıllardır yapılıyor.
Ama bu sene, Ege’nin öbür yakasından gelen tehditlerin, sözlü dalaşmaların arttığı bir dönemde, buradaki askeri gövde gösterisinin taşıdığı anlam ortada.
Tatbikatın dünkü gündüz bölümünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, yakın kurmayları ve Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte hazır bulunması ve tatbikatı izlemesi zamanlaması bakımdan ayrıca dikkat çekiciydi.
Bakan Akar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sisam Adası’nın silüeti önünde yaptıkları konuşmalarda Atina’ya dönük sert uyarılar vardı.
Çarşamba günü EFES-2022 tatbikatının yapılacağı bölgeye ulaştığımızda tatbikat saatinden önce, savunma sanayii ürünlerinin sergilendiği bölümü gezdik.
Burada, iki yıl önceki kurumsal değişim sonrası büyük hedeflere yelken açan MKE’nin (Makine Kimya Endüstrisi) Genel Müdürü Yasin Akdere ile sohbet ettik.
Akdere, bir Alman teknoloji firmasında uzun yıllar üst düzey görevler yürüttükten sonra Türkiye’de bu görevi üstlenmiş.
Nasıl bir heyecanla işine motive olduğunu, konuşmaya başladıktan sonra 5 dakika içinde anlıyorsunuz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan ihracat odaklı yerli ve milli projeleri geliştirme anlamında büyük destek gördüklerini anlatıyor.
Devamını Akdere’nin sözleri üzerinden aktaralım:
Deniz topu deyince az duralım.
Altı ay kadar önce Bakan Akar’la bu topun test atışının yapıldığı Konya-Karapınar’daki törene katılmıştım.
Deniz Topu, donanmaların vazgeçilmezi olarak kabul ediliyor ve savaş gemilerinin ‘vurucu gücü’ olarak biliniyor.
Denizde yüzen her türlü savaş gemisine, fırkateyne lazım olan stratejik bir sistem bu.
16 kilometre menzili var, 60 saniyede 80 atış yapabiliyor.
Şimdiden iki ülkeden sipariş gelmiş. Seyir ve liman testleri de tamamlandıktan sonra envantere girecek hale gelmiş.
Akdere, soruya, kısa ve net bir cevap verdi:
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.