Enerji fiyatlarının dünya genelinde alıp başını gittiği bir ortamda en azından ısınma maliyetlerinin düşecek olması güzel bir haber.
Önceki akşam, Mart ayını devirip Nisan’a girmek üzere olduğumuz dakikalarda, BOTAŞ’ın yüzde 35’lik doğalgaz zammının (hane kullanımı için) haberi geldi.
Sonuçta, evlerde ısınma ihtiyacının azalması, ihtiyaç duyulan zamlar için harekete geçme anlamında onların elini biraz daha rahatlatmış olmalı.
BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan’ın yaptığı açıklamalar, doğalgazda durumumuzun ne olduğuna dair yeni çarpıcı verileri ortaya koydu.
Kullandığımız gazın yüzde 99’unu yurtdışından ithal eden bir ülke olarak gerçeklerden kaçma şansımız bulunmuyor.
Özcan’ın yaptığı açıklamaya göre, 2021’in Ocak ayında 120 dolar seviyesinde olan doğalgazın fiyatı, bu yıl 12 kat artış göstererek 1400 dolara kadar artış gösterdi.
İnanılmaz bir tırmanış bu.
Durum bu.
Gelen zamma rağmen maliyetlerin yüzde 70’inin hükümet tarafından karşılanmaya devam edileceğini düşündüğünüzde, nasıl bir fiyatlama ile karşı karşıya olduğumuz daha rahat anlaşılıyor.
Bu haberin hemen ardından, Avrupa piyasalarında 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 1395 dolara fırladı.
Almanya ve Fransa, Putin bu kararını kabul etmeyeceklerini açıkladılar.
Bu açıklamalar restleşme anlamına geliyor.
Restleşmenin sonucu ise, krizin kısa vadede daha da derinleşmesi şeklinde karşımıza çıkabilir.
Avrupa Birliği, doğalgaz kullanımında Rusya’ya yüzde 40 oranında bağımlı.
Bu bağımlılıktan kurtulmak için orta ve uzun vadede yeni kaynaklara yönelim sağlanacağı yetkili isimler tarafından açıklandı.
Peki ama, kısa vadede bu iş nasıl olacak?
Zaten Almanya’da hükümet, bu gelişmelerin ne tür sonuçlar üretebileceğini gördüğü için, hafta başında ‘erken uyarı’ sistemini devreye soktu.
Alman Ekonomi Bakanı Habeck, daha şimdiden kötü gelişmelere hazırlıklı olma konusunda halka uyarılarda bulundu.
Almanya’da enflasyon 41 yıl sonra yüzde 7,5 seviyelerini gördü.
Akaryakıt fiyatları, elektrik fiyatları, doğalgaz fiyatları…
BOTAŞ Genel Müdürü Özcan, dünyanın enerji alanında son iki yılda, 50 yılda yaşamadığı krizleri yaşadığını dile getiriyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.