Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile önceki akşam buluştuğumuzda, dün yapılacak olan Bilim Kurulu toplantısının hazırlığı içindeydi.
Habercilik anlamında ise Bakan Bey’in yanına tam zamanında gitmişim, çünkü 2 yıllık korona mücadelesinde herkesi yakından ilgilendiren, yeni ve önemli kararların bir kısmını, gerekçeleriyle birlikte bu vesile ile öğrenmiş oldum.
Yeni dönemin en önemli kararlarından biri maskelerle ilgili.
Dikkat ettiyseniz, daha önceki fotoğrafların aksine, Bakan Koca ile ilk defa sosyal mesafeye uygun düşen ama maskesiz bir fotoğraf çekilmiş olduk.
Ama bu, maskelerle tümden vedalaşma anlamına da gelmiyor.
Peki, ne anlama geliyor?
Anlatayım.
Sağlık Bakanı Koca’nın anlattığına göre, Delta varyantının etkisi yüksek ve yıkıcı bir tarafı vardı.
Ölümcül olma anlamında yaş ortalaması 62-63’e kadar düşmüş, kronik rahatsızlığı olmayanları da bu varyant ciddi bir biçimde etkilemişti.
Ancak geldiğimiz nokta itibarıyla Delta varyantı geride kaldı.
Şu anda vakaların hemen hemen yüzde yüzü Omicron.
Omicron varyantında ise hastaların yüzde 93’ü kronik hasta ve 65 yaş üstü gruptan oluşuyor.
Yani, etkisi önemli ölçüde zayıflamış durumda.
Bu da alınan tedbirleri gevşetme anlamında yeni bir imkân sunuyor.
“Maskeyi atın demiyoruz, yanınızda bulundurun, diyoruz” ifadesini kullanıyor.
Bakan Bey’le, maskeler bahsinde önemli bir meseleyi daha konuştuk.
Malum, geride kalan iki yıl içerisinde maske kullanımı sayesinde nezle, grip, üst solunum rahatsızlığı gibi hastalıklarda ciddi bir gerileme oldu.
Korona hayatımızdan tümüyle çıktıktan sonra da, yukarıda saydığımız türden rahatsızlıkları olanların bu rahatsızlıklarını başkalarına bulaştırmama adına maske kullanması ‘tavsiye’ olarak gündemde tutulacak.
İsteğe bağlı ve sosyal sorumluluk bağlamında tabii.
Sağlık Bakanı ile sohbetimizde üzerinde durduğu konular arasında, sağlık çalışanlarının özlük hakları, çalışma koşulları ve karşı karşıya kaldıkları problemler de vardı.
-Maaş, emeklilik şartları gibi özlük haklarının iyileştirilmesi anlamında çalışmalar sürüyor.
-TUS sınavlarıyla ilgili ileriye dönük olarak doktorların çalışma koşullarını rahatlatmayı da hedefleyen bir başka çalışma daha yapılıyor.
-Sağlık çalışanlarına, doktorlara yönelik şiddet olaylarının önüne geçme anlamında ise, Adalet Bakanlığı ile ortaklaşa önemli bir çalışma yürütülüyor.
Bozdağ’ın hekimleri koruyan bu yaklaşımı Bakan Koca’yı çok memnun etmiş.
Tazminat talepleri dediğimiz şey şu:
‘Malpraktis’ (Sözlükte, ‘tabibin tedavi esnasında güncel standart uygulamaları yapmama durumu, beceri noksanlığı yahut hastanın tedavisini vermemesiyle gelişen zarar’ diye geçiyor) diye bir mesele var.
(Kasıtlı olarak yanlış kararlar verilirse o başka tabii.)
Yani yapılacak düzenleme ile kasıtlı olmayan hatalı işlemlerle ilgili tazminat taleplerinin muhatabı doktorlar değil, devlet olacak.
Ayrıca, yapılacak düzenleme ile sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemleri katalog suçlar arasına girecek.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.