Rivayet o ki…
Amerika’da ekonomi zor duruma düşünce Başkan, sözüne güvenilen ekonomistleri Beyaz Saray’a davet eder.
Gelen herkes eteğindeki taşları döker ve ortaya şu türden bir tablo çıkar:
Amerikalı ekonomistler, başkanın huzurunda bildikleri iktisat teorilerini anlatırken, her teorinin artılarının yanında, eksilerinin de olduğunu belirtmek üzere bu kalıp üzerinden konuşunca, başkan bir süre sonra dayanamaz ve şöyle der:
Bu hikâyeyi son bir ay içinde uzun soluklu iki televizyon programında bir araya geldiğimiz Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz anlatmıştı.
Anlatış gerekçesi de şuydu:
Şimdi soralım:
Günün sonunda Cevdet Bey’in söyledikleri doğru çıkmış olmuyor mu?
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç’i bir süredir izliyorum.
Ekonominin gidişatını, iş dünyasının talep ve beklentilerini dengeli ve gayet güzel bir üslûpla anlatmasını, kritik zamanlarda yapıcı bir rolle hareket etmesini dikkat çekici buluyorum.
İyi günde de, kötü günde de bu yapıcı rolüne şahit olduğumuz bir isim Avdagiç.
Dün, son gelişmelerle ilgili kendisini arayıp mini bir mülâkat yaptım.
İşte Şekip Bey’in söyledikleri:
-Son iki ayda çok anlamlandıramadığımız ve gerçekçi bulmadığımız döviz kurlarındaki bu hızlı artışın dün açıklanan paketle daha makul ve yönetilebilir bir seviyeye geliyor olması, iş dünyası için çok önemli ve hayati bir adım olmuştur.
-Bir ayda döviz fiyatının neredeyse ikiye katlanmasının hiçbir rasyonel açıklaması yoktu. Türkiye’deki makroekonomik hareketlerin hepsinin çok makul ve iyi olduğu bir dönemde bunu yaşamamız için rasyonel bir sebebimiz yoktu. Dolayısıyla bunu daha sağlıklı bir kulvara sokmak için gerekli adımlar atıldı.
-Bunun ilk olumlu yansımasını döviz kurlarında daha normal bir seviyeye doğru hızlı bir dönüş olarak gördük. Ümit ediyoruz ki bu bir iki gün içerisinde yeni oluşan döviz seviyesinin nerede olduğu netleşecektir. Dalga boyları azalacaktır, dolayısıyla firmalar döviz kuru yukarı doğru yükselirken hem döviz kuru yükselmesine bağlı olarak oluşan ilave maliyeti fiyatlara yansıttılar hem de döviz kurunun gidişatı ile ilgili öngörülebilirlik konusunda oluşan sıkıntılardan dolayı bir risk eklediler fiyatlara. Şimdi belli bir normalleşme oldu, buna bağlı olarak öngörülebilirlik arttı ve artacak.
-Tüketicilerimize de çağrımız var. Tüketicilerin de bu konuda hızlı adım atan şirketlere yönelmesi. Çünkü tüketicinin tüketim gücü çok önemli bir güç. Piyasada hâkim 5 marketten 2’si bu fiyatlarla ilgili uyarlamayı hemen yapıyor, 3’ü ayak sürüyorsa o zaman tüketici alışverişini hızlıca bu konuda duyarlılık gösterenlere yönlendirmeli ve onları ödüllendirmeli.
Enflasyon da düşer mi?
Kesinlikle. Örneğin inşaat dünyasında demir-çelik gibi, çimento gibi bazı temel ve ithalata dayalı emtia’ların fiyatları da ağırlıklı olarak dövizle belirlendiği için buralarda da geriye dönüş olacak, belirsizlik ortadan kalkacak.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.