Mart ayına gelene kadar son aylarda yapılan kamuoyu araştırmalarında, enflasyondaki artış, döviz kurlarındaki hızlı yükseliş gibi ekonomik gerekçeler nedeniyle iktidara dönük destekte gözle görülür bir gerileme olmuştu.
AK Parti’nin yaptırdığı anketlerde, parti oyları yüzde 35’lerin altını görmeye başlamıştı.
Ancak son araştırmalar, aşağı yönlü yönelimin durduğu, hatta tersine dönerek oylarda, 3,4 puanlık artışlar getirdiğine işaret ediyor.
Şu bilgiyi ekleyelim:
Aynı anda birden fazla araştırma grubuyla sahaya çıkıldığı için, ayrı ayrı araştırmaların çaprazlama kontrolü bir diğerini teyit ettiği için, seçmen eğilimindeki trendler daha sağlıklı şekilde izlenebiliyor.
Burada durup, şu soruyu sormamız gerekecek:
Peki, ama neden?
Bunun cevabı, yine Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan yeni iklimle ilişkili.
Şöyle ki;
Türkiye gibi, son 10 yıl içinde önüne döşenen mayınları temizleye temizleye yolculuğuna devam eden bir ülkede de bunun birden fazla örneği bulunuyor.
Şöyle oldu:
AK Parti’de görevi olan bir isim, bu durumu şöyle tarif ediyor.
Aynı isim şöyle devam ediyor:
Ama yukarıda işaret ettiğimiz gibi ülkenin son 10 yılda yaşadıkları, ‘beka’ sözcüğünün fantastik bir söylemden ibaret olmadığını yeterince ortaya koydu.
Bu kaygının seçim sonuçlarına doğrudan yansıdığını gösteren birden fazla örnek de mevcut.
Son seçimden örnek verelim.
Enflasyon oranı bugünkü gibi olmasa da, ekonomik durgunluğun fazla olduğu, işsizlik rakamlarının yüzde 15’ler seviyesini (Bugün enflasyon çok yukarılarda olsa da, hükümet son bir yılda 3 milyondan fazla kişiye iş bularak güçlü bir istihdam performansı yakaladı) zorladığı bir ortamda yapılan 31 Mart yerel seçimleri, İstanbul ve Ankara’nın kaybedilmesi nedeniyle muhalefetin mutlak zaferi gibi algılanmasına rağmen, toplam oylar bakımından farklı bir tabloyu ortaya koymuştu.
Türkiye genelinde 31 Mart akşamı verilen oyların yüzde 51,64’i Cumhur İttifakı’na, Yüzde 37, 57’si ise (HDP hariç) Millet İttifakına gitmişti.
İktidara karşı güven/güvensizlik okuması, ülke genelinde verilen oyların toplamı üzerinden yapılabileceğine göre, bu sonuçlardan iktidarın yoluna devam etmesi arzusunun sandığa yansıtıldığını düşünmek gerekiyor.
Diğer yandan, bu böyle diye, zorlu zamanlarda güçlü hükümet talebi artıyor diye, iktidarın bu duyguya sırtını yaslayıp, ekonomik sorunları göz ardı etmesi, yahut yeterince üzerine gidememesi kendi aleyhine sonuçlar da üretebilir.
AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen destekteki artış üzerinde konuştuğumuz partinin önde gelen isimlerinden biri, akla yatkın gelen bir tespitle, AK parti oylarının yüzde 40’ların üzerine çıkmasının, yüzde 45’ler seviyesini yakalamasının ekonomik sıkıntıların azalmasına, enflasyonun düşmesine bağlı olduğu görüşünü dile getirdi.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.