Nedir bu hedef? İskoçya yolunda Bakan Murat Kurum’dan dinledik.
İskoçya’ya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımı beklenen İklim Zirvesi’ni izlemek üzere ay başında gelecektik.
Malum, İskoç makamları Türkiye’nin güvenlik protokolüyle ilgili taleplerini yokuşa sürünce bu gezi iptal olmuş, 31 Ekim’de Erdoğan’ı taşıyan uçağın yönü, Roma’dan Glasgow yerine İstanbul’a dönmüştü.
İskoçya gezisini çoktan aklımızdan çıkarmışken, aradan bir hafta geçtikten sonra yeni bir davet aldık.
Bu defa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un davetiyle, kendisinin bakanlar düzeyindeki toplantılara katılımını izlemek üzere İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a geldik.
Ankara’dayken uzaktan uzağa izlediğim iklim değişikliği konulu liderler zirvesinden bazı fotoğraflar basına yansımıştı.
Niçin böyle diyoruz?
Umursandığı görüntüde kaldığı o fotoğraflardan belli olan iklim değişikliği meselesi, önümüzdeki yıllar içerisinde çok ciddi bir kriz olarak dünyanın önüne gelmiş olacak.
Hatta sel felaketlerinin, yangınların vs. miktar ve yıkıcılığına/yakıcılığına bakılırsa, şimdiden alarm verici bir durumla karşı karşıya olduğumuz ortada.
Meslektaşlarımız Vahap Munyar ve Nazlı Çelik ile birlikte Bakan Murat Kurum’la 4,5 saatlik Edinburgh yolunda uzun bir sohbet yaptık.
Malum, Ekim ayında Meclis açılır açılmaz yapılan ilk işlerden biri Paris anlaşmasının bütün partilerin evet oyuyla kabul edilmesi olmuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak üç yılı aşkın süredir kelimenin tam anlamıyla gece gündüz demeden koşturan, kentsel dönüşüm vb. zor işler için elini taşın altına koyan, ülkenin yaşadığı felaketler sonrası yaraların sarılması için, haftalarca, aylarca afet bölgelerinde kalan Kurum, yönettiği bakanlığın ismine yeni eklenen ‘İklim Değişikliği’ bahsine de iyi çalışmış.
Bu cümleden sonra, uçakta kendisiyle yaptığımız uzun sohbetten bazı notları paylaşayım:
Meselenin bir ayağında felaket boyutları giderek daha hissedilir hale gelen küresel ısınma ile mücadele var.
Bakan Kurum’un meselenin birinci, yani ‘Tehdit’ boyutuyla ilgili anlattıklarından birkaç not aktaralım:
Peki, bu mücadele çerçevesinde neler yapılacak? Ne tür hedefler belirlenmiş durumda?
Bakan Kurum’un verdiği bilgiye göre Paris Anlaşması kapsamında Türkiye’ye 3 milyar 157 milyon dolar tutarında finans kaynağı sağlanmış.
Gerisini kendisinin verdiği bilgiler üzerinden aktaralım:
Bu sözlerin üzerine şu kadarını da ben ekleyeyim:
Bu konular için daha fazla kamuoyu duyarlılığına ihtiyaç var. Daha fazla söz söylemek, neler yapılması hususunda daha fazla farkındalık oluşturmak gerekiyor.
Değilse gelecek nesillere çok kötü bir dünya bırakmış olacağız.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.