Özeleştiriyi çok önemserim. Kendine güvenen insan özeleştiri yapar. Gerçek özeleştiri doğruyu bulmanın en önemli adımıdır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiçbir siyasetçide görülmeyecek yoğunlukta ve kuvvette bir özeleştiri silsilesi sergiliyor.
En sonuncusunu dün çok kritik bir konuda yaptı:
Daha önce dış politikada, iç siyasette, bürokraside, terörle mücadelede, mimaride, belediyecilikte, eğitimde, kültürde, üniversiteler konusunda yanlışlar/hatalar yaptıklarını, kandırıldıklarını, yanıldıklarını itiraf etmiş ve ciddi özeleştirilerde bulunmuştu.
Hatta bu özeleştiriler öylesine sert ve kuvvetliydi ki, birçok yazar arkadaşımız bunu alıntılamaya, siyasetçiler bundan bahsetmeye çekindiler.
Düşünesinize, “İstanbul’a ihanet ettik, sorumlusu da benim” diyen Erdoğan’a kim, “evet AK Parti belediyeleri İstanbul’a ihanet etti, sorumlusu da Cumhurbaşkanı Erdoğan” demeye cesaret edebilir?
Biraz garip bir durum olsa da özeleştirinin varlığı bence çok kıymetli. Bazen tv programlarında denk geldiğim CHP ve MHP’li yetkililere şunu soruyorum: Girdiği tüm seçimleri kazanmış Erdoğan özeleştiri yapıyor da, neden girdiği tüm seçimleri kaybeden Kılıçdaroğlu ve Bahçeli tek bir defa dahi özeleştiri yapmıyor?
Arada siyasi kalite farkı var.
Erdoğan tüm bu özeleştirilerin biriktirildiğini ve seçim meydanlarında karşısına çıkacağını biliyordur. Dolayısı ile ‘hata yaptık’, ‘aldatıldık’ dediği her konuyu düzeltmesi, benzer hatalar da yapmaması gerekir.
Mesela, Adalet, Kültür ve Milli Eğitim gibi devasa konuları, kentsel dönüşüm, mimari ve trafik gibi büyük şehirleri ilgilendiren kritik konuları nasıl halledecek bilemiyorum.
Dün yine özeleştiri kapsamına sokabileceğimiz, ‘Bylock mağdurları, ‘Mor Beyin’ sorununu da gündeme getirdi. Mağduriyetlerin bir an önce giderileceğini söyledi.
Yerel seçimlere bir yıl var. Fazla da zaman kalmamış. Bakalım tüm bunları düzeltecek ya da halkın kafasındaki soru işaretlerini giderebilecek mi? Sanırım Allah vergisi siyasi yeteneği bunu çevirmeye yeter.
Tüm bu özeleştiri yapılan konulara baktığımızda, aslında önemli birkaç ortak noktayı görmek mümkün.
Birincisi: Liyakat ve ehliyet meselesi
Erdoğan, herkesi şaşırtan Boğaziçi Üniversitesi eleştirisinde şöyle bir cümle sarfetmişti:
Sanırım Erdoğan’ın özeleştirilerinin temelinde, bahsettiği bu liyakat ve ehliyet meselesini aramakta fayda var. Kurumları yaşatan, güçlendiren ve başarılı kılan şey, onların kadrolarıdır. Belediye başkanlarının, bakanların, yöneticilerin kalibresi, ortaya çıkan tablonun asıl sebebidir. Dolayısı ile ehliyet ve liyakat meselesi hayati bir konudur.
İkincisi: Denetim
Devletin kendi iç denetimlerinin oldukça zayıfladığı, denetim ve hesap verme konusunda kurumların bir gevşeklik içinde olduğu görülüyor.
Bu iç denetimin haricinde, siyaseten denetim mekanizmaları kurmak da gerekir. Çapraz denetimler, her zaman ülke yönetimini ahlaken ve içerik olarak kaliteli hale getirir. Aslında AK Parti bu konuda önemli tecrübelere sahip. Ancak son dönemlerinde pek dikkat etmiyor.
Ayrıca sivil toplum örgütlerinin, medyanın ve vatandaşların da bir anlamda denetim görevleri ifa ettiğini söyleyebiliriz. Onlar da sınıfta kaldı.
Üçüncüsü:
Mono iletişim
Tek kanaldan (mono) yapılan bilgi akışları, tek sepete konan yumurtaya benzer. Farklı, çoklu (stereo) kanallardan yapılan bilgi akışları, her zaman sağlıklı ve doğru neticeyi bulmaya yarar. Bu herkes için geçeli kritik bir konudur.
Danışmanların, istişare edilen kişilerin, okunan gazetelerin, izlenen kanalların ve iletişim kurulan kişilerin farklılığı, çeşitliliği, zenginliği hataları bulmaya yarar, aldatılmayı engeller.
İleriki dönemlerde yeniden bir özeleştiri yapmaya gerek olmaması için bunlara dikkat edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Zaten özeleştiride, hatayı tekrarlamamak esastır. Yoksa güven duygusu zedelenir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.