Bize dönersek. Bir şairimiz, öykücümüz, romancımız yok mu sahiden? Son çeyrek asırda hiç yeni isim çıkaramadık mı?
Doksan kuşağından yazı da yazabilen kuvvetli şairler, iki bin kuşağından şairlerin yanı sıra hayli yetenekli öykücü ve romancılar çıkmıştır. Alttan ise taze ve temiz gençler geliyor. Fakat dergileri ve yeni yayınları okumadıktan sonra bunların ne anlamı var? Önce Soğuk Savaş dönemini aşıp günümüze ulaşmak gerekiyor.
Ayrıca: Her nesil ve her devir kendi özellikleriyle birlikte gelir. Bugünün şartlarıyla geçmişi değerlendiremeyiz. Diyelim ki değerlendirdik. İşte sonuç: Yirmili ve otuzlu yılların tanınmış birçok şair ve yazarı günümüzde yaşamış olsaydı, eserlerini yayınlatmakta ciddi güçlük çekerdi. Oysa müfredat on yıllar boyunca hep bu isimlerin üzerine kuruldu. Devlet desteği başka nedir?
Tartışmanın ara başlıklarından biri de, İslamcıların iktidarın imkânlarından cömertçe istifade ediyor oluşu. Yakın şahitliğim şudur: Tanıdığım neredeyse bütün İslamcılar, emek sahibi derinlikli isimler, son yıllarda ciddi ekonomik sıkıntı çekiyor. Kendi adıma da konuşabilirim: On yıldır istikrarlı bir şekilde geriye gidiyorum. Yani İslamcıların atlarını kamuya bağladıkları iddiası ziyadesiyle yanlış ve maksatlıdır. Hatırlatmak gerekir: Hakkaniyet ile haysiyet daima beraberdir, ayrılamaz.
İddia ile iftira arasında gidip gelen bir diğer şey de şu: “İslamcılar 15 Temmuz direnişinin şiirini yazamadılar. Buna güçleri ve yetenekleri yetmedi.”
Şiirle ilgili kısıtlı bilgiye sahip olanların bile rahatlıkla bileceği bir gidişat vardır. Kimseyi yormadan kısaca anlatalım:
Balkan Savaşları sırasında, o korkunç kayıplar karşısında sınırsız şiir yazılmıştır. Bu şiirlerden hangisi millî hafızada tutunup günümüze gelebilmiştir?
Dört yıllık Birinci Cihan Harbi’ni anlatan sayısız şiir vardır. Bugün için kaç tanesi biliniyor, hatırlanıyor? Mehmet Akif’in Çanakkale, Yahya Kemal’in 1918 şiiri. Listeyi daha ne kadar uzatabiliriz?
Millî Mücadele yıllarıyla ilgili elimizde, aklımızda kaç şiir kaldı? Hâlbuki kaleme alınan şiirler binlerle ifade edilir.
Daha yakın tarihe gelelim: Kıbrıs Barış Harekâtı hakkında dosyalar dolusu şiir söylenmiştir. Konusu sadece Kıbrıs olan müstakil şiir kitapları yayınlanmıştır. Bu eserlerden hangisi zihnimizde yer etmiştir?
Aslında şiirin doğası böyledir. Bin yazılır, yüz okunur, bir kalır. Ayrıca iyi eserleri sağ-sol diye ayırmayız. Bütün bunları bilmeden konuşanlar, kuraklıktan dem vurabilir. Yanlış olsa da normaldir bu.
Son bir şey: İslamcılık esasında muhteva üretir. Ötesi siyasetçilerin işidir. Hakan Arslanbenzer kültürel iktidar bahsini 2011 yılında kitaplaştırmıştı mesela. (Avangard Yayınları) Buna benzer nice örnek verebiliriz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.