Özellikle ülkemizde faaliyet gösteren yabancı dernek, vakıf, medya ve çeşitli STK kuruluşlarının yaptıklarına karşı bir mütekabiliyet politikamızın olmadığını bilmemiz gerekir. Küresel şirketlerin güdümünde ya da bazı devletlerin istihbarat teşkilatlarının emrinde faaliyet gösteren dernek ve vakıfları hepimiz az çok tahmin ediyoruz.
Bu dernek ve vakıfların Türkiye’de hangi kaos girişimlerinin içinde yer aldıklarını veya bu kaos girişimlerini nasıl finanse ettiklerini Gezi olayları ile ilgili açılan davalarda gördük. Osman Kavala’nın baş şüpheli olduğu iddianame bize epey ipucu veriyor. Yine sözde çevrecilik adı altında Türkiye’nin ekonomik faaliyetlerini aksatacak gayretlerin arkasında başta Alman menşeli vakıf ve dernekler olmak üzere kimlerin ne yaptığını güvenlik birimlerimiz, istihbarat birimlerimiz biliyor.
Bir gazeteci olarak bundan gocunmamız söz konusu olamaz. Ancak, Türkiye’de bakkal dükkânı açar gibi temsilcilik açan yabancı medya kuruluşlarının merkezi olan ülkelerde durum nedir? Türkiye’nin o ülkelerde benzer bir yapılanma içine girmesi mümkün mü? Türkiye aynı şekilde mütekabiliyette bulunursa o ülkeler aynı hoşgörüyü gösterecek mi?
Kaşıkçı cinayetinin baş azmettiricisi Veliaht Muhammed Bin Selman’ın, dünyada bozulan imajını düzeltmek ve elindeki kanı temizlemek için Alman bir danışmanlık firmasıyla anlaştığı belirtiliyor. Bu kapsamda dünyada sözde saygın bazı gazetelerde çalışanların Selman’ın PR’ı için kalem oynatacakları belirtiliyor.
Malum Muhammed Bin Selman’ın veliaht ilan edilişinin ardından Suudi Arabistan’da çeşitli olaylar cereyan ediyor. Gerek gazeteci olarak gerekse bireysel olarak Suudi Arabistan’da olup bitenlerle ilgili malumat sahibi olmak için o ülkede yaşayan eş, dost ve arkadaşlarımızı arayınca aldığımız cevap; “Konuşamam”, “WhatsApp’tan konuşalım” ‘olmaz’, “FaceTime” ‘yorum yok’, “Twitter DM’den yazışalım” ‘sonra görüşelim’, “Messenger kullanıyor musun” ‘acil çıkmam lazım’ oluyor.
Bırakın bir medya kuruluşunun temsilciliğini, orada yaşayan arkadaşlarınızla telefonla bile konuşamadığınız bir ülkenin veliahtı, Türkiye’de onlarca kişiyi istihdam ettiği İngiliz ara yüzlü medya kurmuş.
Bu durum sadece Suudi Arabistan için mi geçerli? Alman medya kuruluşlarının Türkiye temsilcileri 31 Mart seçimleri öncesinde sabah-akşam Türkiye’de seçimlerin güvenli bir ortamda yapılmayacağının haberlerini yapıyorlardı. Bu iddiayı en çok dillendiren bir hanımefendi temsilci bugünlerde Ankara’da CHP’li politikacılardan daha havalı geziyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.