27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan, 15 Temmuz tarihleri vesayet zincirinin birer halkası. 27 Nisan’da halka aralandı, 15 Temmuz’da da aralanan halka kopartıldı. 12 ayın altısında darbelerin yıl dönümü var. 28 Şubat darbesinin 24’üncü yılını da dün geride bıraktık.
28 Şubat ile ilgili hemen hemen her şey konuşuldu. Bir haftadır dönemin mağdurları, şahitleri televizyon ekranlarında, gazete sayfalarında yaşananları bütün ayrıntılarıyla anlatıyor.
Bu tanıklar arasında şüphesiz dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller’in ismi çok önemli. Dün Anadolu Ajansı’na konuşan Tansu Çiller, 28 Şubat’ı bir kez daha bütün çıplaklığı ile gözler önüne serdi.
28 Şubat’a, sadece bir darbe veya bir iktidar değiştirme operasyonu olarak bakamayız. 28 Şubat, Türkiye’nin Soğuk Savaş sonrası yeniden yapılanma ve yeni bir arayış içinde olduğu konjonktürde gerçekleşti. Dolayısıyla 28 Şubat’ı, 90’lı yıllarda yaşananlardan bağımsız değerlendiremeyiz.
Turgut Özal’ın ölümünden Eşref Bitlis’in uçağının düşmesine; Uğur Mumcu suikastından Sivas olaylarına her olayın, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından dünyada oluşan Soğuk Savaş sonrası yeniden yapılanma operasyonları olduğunu gözden kaçırmamalıyız.
Kasım 1996 yılında meydana gelen Susurluk kazası aslında Soğuk Savaş sonrası arayışları biraz araladı ancak, 28 Şubat MGK’sı ile gündem bambaşka bir yöne çevrildi. Susurluk olayı ile ilgili Kutlu Savaş’ın hazırladığı raporun hala kayıp veya gizli kalmış sayfalarına ulaşılamadı. O raporda Fetullah Gülen’in adı geçmişti. O tarihlerde Kanal D’de çalışan Tuncay Özkan, Gülen ile bir söyleşi yaparak, o iddiayı Türkiye’nin gündeminden yok etti.
O tarihlerde Fetullah Gülen’in Doğan Medya’nın televizyonlarını nasıl su yoluna çevirdiğini yaşı müsait olanlar hatırlayacaklar. Elebaşı Fetullah’ın, Doğan Medya başta olmak üzere dönemin 28 Şubat medyasının televizyon ve gazetelerinde boy gösterdiği dönemde, Fetullahçı gazetecilerle denk geldiğimiz basın toplantılarında zaman zaman tartışırdık. “Muhafazakar insanlara yönelik zulmün dayanılmaz boyutlara ulaştığı Refah-Yol hükümetinin istifa ettirilip Refah Partisi’nin kapatılmak istendiği bir dönemde nasıl olur da Fetullah Gülen, bu medyada böyle açıklamalar yapar” dediğimde aldığım şu cevabı hala unutamıyorum: “Erbakan bizi MGK toplantısında askerlere hedef gösterdi. Asıl tehlike Fetullah Gülen, siz onun faaliyetlerine odaklanın demiş.” Fetullahçı bir gazetecinin yıllar önce söylediği bu sözler hiç aklımdan çıkmıyor.
17-25 Aralık girişiminden beri 28 Şubat MGK’sının tutanaklarının peşindeyim. Rahmetli Erbakan gerçekten 28 Şubat’ta Fetullah Gülen tehlikesine dikkat çekmiş mi? General yapıldıktan sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı’na atanan, sonra da emekli edilip gözaltına alınınca itirafçı olan Serdar Atasoy, ifadesinde rütbesini 1996 yılında Altunizade FEM’de Fetullah’ın taktığını söyledi. Rahmetli Erbakan’ın, 28 Şubat’ta Fetullahçılara dikkat çekip çekmediğini bilmiyoruz, ancak Serdar Atasoy’un ifadesinden şunu net bir şekilde anlıyoruz ki, birileri irtica ile mücadele adı altında dindarlarla uğraşırken; Gülen, TSK’da 15 Temmuz darbesini yapacaklara rütbe takıyormuş.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.