İmar barışı yolda. Meclis’ten geçmesi an meselesi. Ve “mevcudu yasal hale getirmek” şeklinde formüle edebileceğimiz bir çözüm bulunmak üzere.
Bu tamam.
Bir mesele daha var ki aynı bağlamda tartışılması gerekiyor. Trafik ve otopark sorunu.
Bu sütunda defalarca yazmaya çalıştığım, şehirlerimizdeki otopark sorunu ve yol işgalleri meselesini de imar barışının tartışıldığı günlerde tartışmalı. Zira bir plan da hazırlanıp kabul edildi.
Özellikle yoğun semtlerde bırakın yol işgallerini artık kaldırımlar bile araçların işgali altında. Yayaların yürüyeceği alan kalmadı desem abartmış olmam.
***
Şehrin yoğun semtlerindeki kamu binalarının ve özellikle okulların yenilenme sürecinde altlarına otopark yapılması fikrini ilk kez bu sütunda dile getirdiğimde “güvenlik” gerekçesiyle hiç ilgi gösterilmemişti.
Sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başakşehir’deki bir açılışta, “Yeni yapılacak, yenilenecek okulların bahçelerinin altına otopark yapılacağı”nı söylemesi bu konuda milat oldu. Sesimizi Cumhurbaşkanımız duymuş oldu.
O konuşmasında İstanbul Valisi Sayın Vasip Şahin’in de bu konuyu takip ettiğini hatırlatması da önemliydi.
Artık okulların bahçelerinin altına otopark yapılacak. Bu prensip karar, gerçekten çok değerli.
Peki gerçekten karar uygulanacak mı ya da bürokrasi bu konuda nasıl bir havada?
İnanır mısınız, takip ettiğim kadarıyla hem şehir plancıları, hem Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları hem belediyeciler bu konuda yeterince duyarlı değil.
Söylendi mi? Söylendi. Yapılacak mı? Yapılacak. Peki nasıl, sorunun cevabı ilginç. Mesela yakından takip etmeye çalıştığım bir ortaokulun inşaat süreci yılan hikayesine döndü. Birkaç kez plan değişti. Önceleri 200 araca kadar otoparklı bir proje hazırlanırken son gelinen noktada 15 araçlık bir planla iş kotarılmaya çalışılıyor.
Çünkü amaçları sadece “yaptık” demek! Yazık.
Devam edelim.
Otopark meselesi ve kaldırımlar ile yol işgalleri meselesi aynı zamanda bir enerji verimliliği meselesi.
Bu konuda yılbaşında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (2017-2023) Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edildi.
Plana göre, otomobillerin şehir merkezlerine girişini sınırlayan caydırıcı önlemler alınacak, park ücretinin şehir trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde pahalı, sakin olduğu yerlerde ise ucuz olduğu düzenlemeler yapılacak.
Maksat, otomobil kullanımını azaltmak ve şehirlerdeki trafik yoğunluğunu bir nebze de olsa düşürmek.
Kabul edilen plana göre araçların yol üstüne parkı etkin bir şekilde denetlenecek. Caydırıcı ücretlendirme sistemlerinin uygulanması ve akıllı park alanı sistemlerinin kurulması sağlanacak.
Yeni plana göre, otomobillerin şehir içlerindeki parklama ve kullanımına ilişkin şu tür tedbirler uygulanacak:
* Otomobillerin şehir merkezlerine girişini sınırlayan ve caydırıcılığı olan önlemler alınacak.
* Trafik yoğunluğuna neden olan cazibe merkezlerinin otopark kapasiteleri uygun şekilde planlanacak.
* Otoparksız bina uygulamalarına müsaade edilmeyecek.
* Yol üstü ve kaldırımların araçlar tarafından işgalinin önlenmesi ve yoğun arterlerde yol üstü parklanmaların planlanmasına yönelik çalışmalar yürütülecek.
* Taksi, otobüs, dolmuş gibi araçların indirme/bindirme alanlarının fiziki düzenlemeleri yapılacak.
* Parklanma ücretinin şehir trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde pahalı, sakin olduğu yerlerde ise nispeten ucuz olduğu düzenlemeler yapılacak.
* “Park et devam et” uygulaması yaygınlaştırılacak.
* Şehirlerde düşük karbon emisyonlu bölgeler oluşturulacak bu bölgelere büyük tonajlı araçların girmesi engellenecek.
* Şehir içi kargo taşımacılığının trafik yoğunluğunun az olduğu saatlerde yapılması özendirilecek.
Bunun gibi birçok yeni uygulama da plan içerisinde yer alıyor. Bu plana en son okulların bahçe altlarına otopark yapmak da dahil edildi.
Batı’da örnekleri var. Örneğin, Sırbistan’ın başkenti Belgrat’ta semt sakinleri için aylık sticker uygulaması var. Şayet o sticker yoksa o semte gelen araçların belli saat parklamasına müsaade ediliyor. O saati aşan araç çekiliyor ve ağır trafik cezası ile cezalandırılıyor.
Yine Batı’da birçok büyük şehirde, merkezlerdeki otopark ücretleri oldukça yüksek. Bunu bilenler otomobilleriyle değil toplu taşıma araçlarıyla o bölgelere gidiyor. Böylece hem trafik sorunu nispeten çözülüyor hem, çevre kirliliği azalıyor hem enerji verimliliği artıyor.
Darısı kabul edilen planın uygulanmasıyla bizim başımıza diyorum.
Siz ne dersiniz?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.