Japonya’nın Osaka kentindeki G-20 zirvesi sona erdi. 2 gün boyunca, “iklim”, “ticaret”, “mülteci sorunu” ve “terörizm ile mücadele” konularını tartıştı dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülke başkanları ve başbakanları.
Türkiye özellikle mülteci sorunu ve terörizmle mücadele konusunda kendi tezlerini en yüksek sesle dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirvede özellikle bu iki konuda farkındalık oluşturduğunu söylesek yanlış olmaz.
Zirvenin Türkiye için bir başka anlamı daha vardı elbette. O da uzun zamandır yüz yüze görüşmeyen iki liderin, Amerika Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın buluşması.
Trump ile Erdoğan’ı ilk gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un paylaştığı fotoğraf karesiyle gördük.
O fotoğrafı yorumlarken birçoğumuzun aşırı iyimser olduğunu, bu iyimserliğin gerçekle örtüşmediğini sandık. Oysa dün gerçekleşen asıl görüşmenin basına açık kısmında ve sonrasındaki iki liderin basın toplantısında o fotoğrafın bile ilerisine geçildiğine şahit olduk.
Özellik Trump’ın Türkiye tezlerini doğrulayan söz ve duruşu ile karşılaştık.
Ayrıntılarını gazetemizin sayfalarındaki haberlerde gördünüz.
Trump’ın Erdoğan’a, Erdoğan’ın Trump’a yönelik olumlu görüş ve düşüncelerinin iki ülke arasındaki gergin olan ilişkilerin önümüzdeki dönemde normalleşebileceğini düşünüyoruz.
Hele ki ekonomik hedefler açısından 75 milyar dolarlık hacmin 100 milyar dolara çıkarılmış olması ümitlerimizi yeşertiyor.
Hal böyle olunca, ikili görüşmeler sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memnun olup olmadığını merak ediyor insan öyle değil mi?
Bize, Türkiye’nin tezlerinin Amerikan Başkanı Trump tarafından da kabul görmesini ve hatta Trump’ın neredeyse bire bir Türk tezlerini basın toplantısında dile getirmesini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G-20 zirvesinde ısrarla iki konuya değinmesi dikkatinizi çekmişti. Bunlardan ilki Cemal Kaşıkçı cinayeti. Diğeri Mısır’ın seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi’nin mahkeme salonunda can çekişerek vefatı.
Anladığımız kadarıyla, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayetini uluslararası camiaya unutturma girişimine dur demek istiyor Erdoğan. Ve her fırsatta Veliaht Prens Muhammit bin Selman’ın (MS) perdeleme çabasına karşılık Kaşıkçı cinayetini dünya liderlerine hatırlatıyor. Yine Mursi’nin can çekişerek hayatını kaybetmesini ve otopsi bile yapılmadan alelacele toprağa verilmesini de gündeme getirerek Mısır’daki Sisi yönetiminin anti demokratik tutumunu hatırlatıyor.
Osaka’daki G-20 zirvesi Türkiye açısından çok başarılı geçmiştir. Hem heyetler arası görüşmelerde hem genel toplantılarda Türkiye dünyaya tezlerini aktarmıştır.
Bunun somut örneği mesela Amerika Başkanı Trump’ın basın toplantısını izleyen uluslararası basın mensubu sayısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın toplantını izleyen medya mensubu neredeyse aynı sayıdaydı. 70’e yakın medya mensubu Erdoğan’ın basın toplantısını izledi. Bu bile tek başına gösteriyor ki Türkiye G-20’de önemli bir aktör.
Osaka’dan şimdilik bu kadar. Bir sonraki durağımız nasipse Tokyo. Oradan da izlenimler aktarmayı sürdüreceğiz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.