Kültür, Turizm ve Medya Kurultayı kapsamında Hatay’dayız. Hatay’a ilk kez tam bir yıl önce Afrin Zeytin Dalı Harekatı döneminde Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte gelmiştik.
O gün üst bölgesinde Mehmetçik ile buluşmuş, Afrin Zaferi için onları tebrik etmiştik.
Bugün, Anadolu Yayıncılar Derneği’nin düzenlediği kurultay için buradayız.
Hatay, Biladı Şam’ın kapısı. Aynı zamanda Biladı Rum’un da...
Hem Arap Yarımadası’nın, hem Anadolu Yarımadası’nın kesiştiği nokta.
Bu nedenle her milletten her dinden “yerli” insanlara ev sahipliği yapıyor.
Yine Hatay Roma’nın üç büyük kentinden biri. Avrupa’da Roma, Afrika’da İskenderiye, Asya’da Hatay Roma’nın en büyük kentleri. Her biri neredeyse birer başkent Roma döneminde.
Roma’dan çok öncesine de uzanıyor tarihi. 4 bin yıllık geçmişinden söz ediliyor.
Öğrendiğimde şaşırmıştım. Örneğin Hırıstiyanlık ismi ilk kez Hatay’ta kullanılmış. Yine İncillerin birkaçı Hatay’da yazılmış. Hazreti İsa efendimizin havarilerinden bu kente yerleşenler var.
Ve dahası, Kur’an-ı Kerim’in Yasin suresinde anlatılan bir kıssa da Hatay’da geçiyor. Kıssadaki mü’min ise Habibi Neccar. Hazreti Peygamber’den yüzlerce yıl önce yaşanmış bir hikayenin kahramanı Habibi Neccar adına bir de cami var Hatay’ta. Hatta Anadolu’daki ilk camilerden biri. Düşünebiliyor musunuz? Mü’min ve şehit bir Hıristiyan Habibi Neccar. Ve henüz tahrif edilmemiş olan dinin mensubu. O yüzden onun rahmetle anıyoruz hala.
Hatay çok kültürlükten anılır, hep.
Çünkü, hem etnik hem dini olarak bir çok unsuru içinde barındırıyor.
Merak ettim, Hatay’taki Yahudiler Sefarat Yahudileri mi diye. Yani İspanyol engizisyonundan 15’nci yüzyılda kaçıp Osmanlı’ya sığınanların bir kısmı Hatay’a mı gelmiş diye merak ettim.
Hayır.
Hatay’daki Yahudiler Hazreti Musa efendimizin Mısır’dan çıkardığı İsrailoğlları’nın bir kolu. Yani kölelikten kurtulan Yahudiler. Yani kadim Yahudiler. Kızıldeniz’i geçenlerin bir kısmı kuzeye çıkıp Hatay’a yerleşmiş.
Hatay’da şöyle bir deyim ile karşılaştım, “Yahudi’de yemek ye, Hıristiyan’da yat.”
Burası gastronomisi çok güçlü bir kent. Yemek kültürü o kadar gelişmiş ki her damağa uygun lezzet bulmak mümkün.
Bunun nedeni yine çok kültürlülükle ilgili.
O yüzden buraya gelenler sadece Arap veya Türk mutfağı ile değil aynı zamanda bu coğrafyanın tüm yerlilerine ait mutafağıyla da karşılaşıyor.
Öyle bir konumdaki Hatay, Kuzey’den Şanlıurfa’dan İbrahim Tatlıses türkü söylemeye başlasa buradan duyulur. Güney’den Beyrut’tan Feyruz meleklerle birlikte şarkı söylemeye başlasa buradan duyulur. Çünkü Bereketli Hilal’in kilit taşı Hatay!
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.