***
Dolmabahçe’deki görüşmenin yapıldığı gün, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özbekistan’a gittik. Cumhurbaşkanı’mızın programının detaylarını Yeni Şafak’ta okuyorsunuz.
Ben size, o ziyaretten birkaç farklı gözlemimi aktarmak istiyorum.
Zira, İslam’ın cihan şümul olmasında büyük öneme sahip dini ve ilmi merkezler de…
Büyük bilim ve ilim adamlarının mekanı da bu topraklar. Buhara’dan, Semerkant’ta, Tirmiz’den Hive’ye bu topraklar İslam’ın altın çağının mihenk taşları.
Buhari’den Harezmi’ye, Hayyam’dan Tirmizi’ye, İbni Sina’dan Şahı Nakşibendi’ye… Ve elbet İmam Maturidi’ye ev sahipliği yapmış bu topraklar ata yurdumuzdur.
***
Cumhurbaşkanı’mız dört yıl önceki geldiğinde Semerkant ve Buhara’yı ziyaret etmişti. Bu kez, 2020’de Türk Dünyası Başkenti seçilen Hive’yi.
Doğrusu Özbekler de ziyareti çok önemsemiş olmalılar ki İçan Kale’nin kapısından girdiğimiz andan çıktığımız ana kadar, seremoni ve mizansen ile bize 13 yüzyılın ihtişamlı ilim, kültür ve sanatını gösterdiler.
Türkiye köklerine döndükçe güçlenip, büyüyor. Türkiye ruhuna döndükçe, millileşiyor. Türkiye, ata yurdu ile ünsiyet kurdukça, muhataplarıyla onurlu ilişkiler kuruyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Mart’ta İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Ankara’ya gelmesinden birkaç saat önce, Meclis Ak Parti Grubu’ndaki konuşmasını İnşirah Suresi ve mealiyle bitirmişti.
Erdoğan, Herzog’un hazır olduğunu, Ramazan’dan sonra Başbakan Bennett’in de Türkiye’ye geleceğini söyledi. Dışişleri ve Enerji Bakanlarımızın da yakın da İsrail’e gideceğini açıkladı.
Türkiye İsrail ilişkileri uzun bir aradan sonra enerji ve ticari anlamda yeni bir ivme kazanıyor. Burada iki ülke de temkinli. Ama Cumhurbaşkanı’mızın yarın başlayacak Ramazan için Herzog’a yaptığı önerinin İslam dünyası açısından da önemi büyük.
Mescid-i Aksa’da her Ramazan’da yaşanan sıkıntılara değindiğini belirten Erdoğan, “Kendisine ‘Bu Ramazan ayında Müslümanlar huzurlu bir Mescid-i Aksa ziyareti yapabilsin. Bu konuda sizler de gereken desteği verin, bu Ramazan’da sıkıntılar yaşamayalım. Böylece huzurlu bir Ramazan geçirmiş oluruz.’ dedim” diye konuştu.
Türkiye-İsrail ilişkilerinin doğru zeminde gelişmesinin aynı zamanda Filistinlilere ve Filistin’e de yararı olacaktır diye düşüyoruz. Ama her zaman olduğu gibi hem İsrail tarafından hem de Filistin tarafından iki ülkenin yakınlaşmasını istemeyenlerin provokasyonlarından da endişe ediyoruz.
(* İnşirah Suresi 1-2)
İstanbul Boğazı’nın girişinde Ukrayna’nın Odesa kıyılarından çıkıp geldiği düşünülen “serseri mayınlar” bulundu biliyorsunuz. O mayınların, günde 100 km kat edip buralara kadar gelmesine, gelirken hiçbir gemiye ya da sahile vurmadan buraya ulaşmasına, hayret ededuralım…
Konuyu yakından takip eden bir önemli isim, şöyle dedi,
“Mayınların nasıl geldiğini de biliyoruz, kimlere ait olduğunu da biliyoruz. Her şeyi biliyoruz. Ve Türkiye’nin hak ve menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz.”
Anladığım şu oldu, Ukrayna-Rusya savaşı sadece bu iki ülke savaşı değil. Ya da savaş sadece Ukrayna sahasında yaşanmıyor.
Siz ne dersiniz?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.