Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir günlük Soçi ziyaretini takip etme imkanımız oldu. Açıkçası ziyaret öncesi, birçok endişemiz vardı.
Zira, Suriye meselesinde “İdlip kilidi” çözüm bekliyordu. PYD/PKK’nın Suriye’nin kuzeyindeki varlığı Türkiye’nin başlıca meselelerindendi. Yine, Türkiye Rusya ilişkileri ekonomiden, dış politikaya hangi aşamada devam edeceği yönünde gri alanlar vardı.
Türk-Amerikan ilişkilerindeki gelgitler, Rusya ile olan ilişkilere de yansıyor endişesi hakimdi. Buna benzer birçok kaygı zihnimizdeyken Soçi’ye gittik.
Cumhurbaşkanlığı uçağı henüz Esenboğa’dan havalanmadan önce, birkaç önemli isimle bazı konuları konuşma şansımız oldu. Özellikle, Rusya’nın bu ziyaret için “baş başa” vurgusu yapmasını ve hiçbir bakanın Sayın Erdoğan ile birlikte Soçi’ye gitmiyor olmasını merak ediyorduk.
Ziyaret bitip de dönüşe geçtiğimizde ise kaygılarımız ve sorularımız birçoğuna cevap bulma şansımız oldu.
Özellikle iki liderin, ticaretten ikili ilişkilere, savunma sanayiinden enerjiye ve bölgesel konulara kadar verimli bir görüşme yaptığını öğrendik.
Putin’in, Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan sıkıntıları bir fırsata dönüştürme eğilimi olmadığını müşahede ettik.
Dönüş yolunda uçakta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizlerle yaptığı söyleşiden de anladık ki bundan böyle daha ileri adımlar atılacak.
Sayın Erdoğan’ın sorularımıza verdiği cevapları gazetemiz Yeniş Şafak’ın sayfalarından okuyacaksınız. Ben sizlere izlenimlerimi ve Soçi ziyaretinden sonra, hem Rusya-Türkiye ilişkilerinin geleceği hem de Suriye’de neler olabileceğine dönük tahminlerimi paylaşmak istiyorum.
Rusya ile daha önce varılan mutabakatların tamamına Türkiye’nin bağlı olduğunu belirtirken, muhataplarının ödevlerini de hatırlatmadan geçmedi.
Gözlemlerime göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika ile ilişkilerin normalleşmesi için Biden hükümetinden bazı işaretler bekliyor.
Mesela, F-35 savaş uçaklarıyla ilgili Türkiye’nin ön ödeme yaptığını hatırlatıp,
“1 milyar 400 milyon dolar ödeme yapmışız. Bu ne olacak? Bunların akıbetini görmemiz lazım. Biz elimizde bol para var da bunları etrafa saçan bir ülke değiliz. Bu paraları da kolay kolay kazanmadık, kazanmıyoruz. Ya uçaklarımızı verecekler ya da parayı verecekler” diyor.
Şayet Türk-Amerikan ilişkileri yeniden bir ivme kazanacaksa, Amerikan tarafının atabileceği iki adımı da böylece söylemiş oldu Sayın Erdoğan.
Bizim daha önce bu köşede ilan ettiğimiz bir husus vardı. Karabağ savaşından sonra, yapılacak olan Nahçıvan Zengezur Koridoru’ndan otomobil ile Azerbaycan’a gitme mevzu…
Cumhurbaşkanı’mıza, Azerbaycan-Ermenistan sorunu ve o koridor ile ilgili son durumu da Putin ile görüşüp görüşmediklerini sorduk.
Soçi ziyareti Türkiye açısından verimli geçmiştir. Yakın gelecekte Türk-Rus ilişkileri her alanda daha çok gelişecektir. Suriye’de yeni gelişmeler yaşanacaktır. Ziyaret, Türkiye-Amerika ilişkilerinin seyrini de etkileyecektir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.