Entegrasyon ya da iskan politikalarının belirlenmesinden tutun da sosyal politikalara kadar geliştirilecek projeler bizzat bakanlık düzeyinde planlanacaktır. Böylece dışarının telkinleriyle değil öz birikimimizle süreci yönetme şansımız olacaktır.
Tam da bu noktada bir hatırlatma yapalım.
Hal böyle olunca, Suriye rejiminin kontrolü altındaki topraklara da dönmek isteyenler mutlaka olacaktır.
Geçen hafta, Esad, Kremlin’de Putin ile görüştü. O görüşme Türkiye’de, “Putin’den üstü örtülü Türkiye eleştirisi” şeklinde tartışıldı.
Putin’in kurduğu “Suriye’deki yabancı askeri güçler çekilmeli” mealindeki cümlesi Türkiye’ye yönelik kurulmuş cümle olarak sunuldu. Olabilir.
Ama, Adana Mutabakatı’nı 2019 Ocak ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kremlin’de yaptığı görüşmede dile getiren Putin’in, Türkiye’nin Suriye’deki varlığının hukuki zeminini bilmiyor olmaması düşünülemez..!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye dönüş yolunda uçakta, “Adana Mutabakatı”na vurgu yaptı ve bu mutabakat ile “Terörle mücadele konusunda Türkiye’nin Suriye ile bir şekilde ilişki kuracağı” belli oldu.
İşte bu anlaşmayı Putin, dile getirmişti. Aynı Putin, Esad’ı kabulünde, Suriye rejimini muhalefet ile görüşmeye teşvik de ederek ”Yalnızca Suriye’deki tüm güçlerin bir araya gelmesi, ülkenin kendi ayakları üzerinde durmasına ve kalkınmaya başlamasına izin verecektir” diyor.
Putin, “Siviller kurtarılmış bölgelere geri dönüyor. Davetiniz üzerine sizi ziyaret ettiğimde, insanların evlerini nasıl tekrar kurduklarını, kelimenin tam anlamıyla barışçıl bir hayata dönmek için nasıl çalıştıklarını kendi gözlerimle gördüm” cümlesini kuruyor.
Suriye’de rejimin kontrolü altındaki bölgelere insanların dönmesini teşvik eden ifadeler bunlar. Yapılanları unutmadan, söylenen sözlerin sahadaki karşılığını görmeden “doğrudur” diyemeyiz elbette.
Çok mu afaki bir öneri, ne dersiniz?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.