Türk Havacılık-Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Temel Kotil’i önceki gün CNN Türk’de izledim. Türkiye’nin ilk yerli muharip savaş uçağını da anlattı, savunma sanayiinde havacılık alanında yapılanları da.
Yayın sırasında zaman zaman “ortodoks mühendisler” ile genç mühendisler arasındaki farkları ve çalışma biçimlerini de anlattı.
Önce Temel Bey’in verdiği bilgilerden bazılarını paylaşayım.
- 2022’de Milli Muharip Uçağımız bitecek. 2028’de seri üretime başlanacak.
- Görünmez bir uçak olacak.
- Almanya ve Fransa’nın ürettiği tüm savaş uçaklarından daha teknolojik bir uçağa sahip olacağız.
Savaş uçağımızın özellikleri ve Türkiye’ye katacaklarının özeti böyle.
Biz devam edelim…
Türkiye, savunma sanayiinde son 10 yılda devrim niteliğinde adımlar attı. İHA ve SİHA’ların yanısıra, helikopterden zırhlıya, tanktan roketlere, savunma sistemlerine kadar birçok alanda yüzde 75’in üzerine çıkan bir yerlilikte üretim yapılıyor.
Daha da önemlisi, yerli savunma sanayiinde “yerli beyinlerin” kullanılıyor olması. Şu anda 4 bin mühendisi istihdam eden TUSAŞ, muharip uçak projesinde 1000’ini çalıştırıyor. Tecrübe ile yeteneği birleştiren sistemde, uluslararası alanda ün yapmış (emekli) mühendisler de danışman olarak yer alıyor. Bu projede çalışan mühendislerimizin bir kısmı tersine göç ile dışarıdan memleketimize geldi.
Temel Kotil’in anlattıklarından heyecanlandığımız ve ümitlendiğimiz bölümün özeti böyle.
Buraya kadar her şey çok ümitvar, çok güzel.
Peki ya proje akamete uğrarsa?
İşin gerçeği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlı başına kendine mesele ettiği konuların başında savunma sanayii geliyor.
Bunu neden mi söylüyorum?
Çünkü geçmişimizde böyle oldu!
Mili savunma sanayiimizin güçlenmesi için…
Bu alanda süper lige çıkmak için…
Verilen emeğin akamete uğramaması için…
Güçlü siyasi iradenin devam etmesi elzemdir.
2023’e gidilirken meseleye bir de bu perspektiften bakmaz mısınız?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.