Bu yazı bazı okuyucularımızın karmaşık olan şirket konusu hakkında bir özet bilgi istemesi üzerine yazılmıştır.
Şirket ya da şerike birden çok kişinin bir malda ya da hakta ortak olmasıdır diye tarif edilir. Şirket iki açıdan hayatın zorunluluğudur. Önce miras gibi insanın elinde olmayan bazı sebepler birden çok kişiyi bir malda ortak kılar. İkinci olarak, daha büyük ve daha garantili kazançlar ancak insanların güçlerini ve sermayelerini bir araya getirmeleriyle mümkündür. Bu da şirket kurmakla olur.
İslam toplumundaki gelişmeye paralel tarihte çok farklı şirketler ortaya çıkmıştır. Sonradan adı konan ve fıkhi hükümleri tartışılan şirketlerin bir kısmı başlangıçta bilinmiyordu. Fıkıh da Müslümanların fiilen uyguladıkları şirketler hakkında hükümler verdi. Bazı uygulamalar caiz görülürken diğer bazıları caiz görülmedi. Bir şirketin caiz olup olmaması içerdiği özelliklere göre belirlendi. O halde şirketlerde meşruiyeti belirleyen temel ölçü; bir şirketin önceden beri bilinen bir şirket olması değil, Kitap ve Sünnetle belirlenmiş haram bir unsur içermiyor olmasıdır. Kıyamete kadar pek çok şirket türü ortaya çıkacaktır ve hepsinde aranacak özellik bu olacaktır. Çünkü ‘eşyada aslolan helalliktir’, helal haramdan çoktur, o halde haram olmayan her şey helaldir.
İslam fıkhındaki şirketler ticari ilişkilerin karmaşık olmadığı zamanlarda kurulmuş ve daha çok iki ortaklı basit şirketlerdir. Bunun için tüzel kişilikleri/hükmi şahsiyetleri olmamıştır. Ayrıca bazı mezhepler de fıkıhta sözü edilen şirketlerin bazılarını kabul etmezler. Bu tamamen ticari gelişmelerle ilgili bir durumdur.
Sözleşme/akit ile kurulan şirketler de fıkıhta farklı açılardan iki gruba ayrılır.
1.Şirket-i emval: Her iki tarafın da sermaye koyup, elde edilen kârın anlaştıkları oranda taksim edilmesidir. Buna sermaye şirketi de denir. Mesela inan, mufavada ve mudarebe şirketleri böyledir.
2.Şirket-i a’mal: Ortakların her birinin çalışma alanlarını belirleyip bir üretimde emekleriyle ortak olmalarıdır. Buna iş ortaklığı da denir. Sanayi şirketi böyledir.
3.Şirket-i vücuh: Sermayeleri olmadan ortakların halk nezdindeki kredileriyle bir ortaklık kurmalarıdır. Buna da itibar şirketi denebilir.
Diğerlerini gelecek yazımızda görelim.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.