Libya’da meşru seçilmiş iktidar Ulusal Mutabakat Hükümeti ile darbeci Hafter arasında yaklaşık 10 yıldan bu yana kanlı bir iç savaş sürüyor. Libya’nın meşru hükümetini görünürde Mısır, Suudi Arabistan ve BAE ‘nin içinde olduğu Körfez Çetesi’nin (ABD ve İsrail ) desteklediği darbeci Hafter Libya’yı ele geçirmek üzere iken Türkiye devreye girerek oyunu bozmuştu. Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan’ın, ABD ve Avrupa Birliği’ni de arkasına alarak Doğu Akdeniz’i tek taraflı olarak ‘paylaşma’ çalışmalarına, Türkiye’den karşı atak geldi. Türkiye ile Libya arasında ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması ve Güvenlik ve Askeri İşbirliği’ anlaşmaları imzalandı. Türkiye’nin Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin askeri yardım talebini kabul ederek talep gelirse Libya’ya askeri destek vereceğini açıklaması Akdeniz’de Körfez çetesi ve Hafter’i şok etmişti. Hukuki bir statüsü olmayan Temsilciler Meclisi ve Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu tarafından Twitter’dan yapılan açıklamada, meşru hükümete savaş açarak darbe ile iktidarı düşürmeye çalışan kendileri değilmiş gibi “anavatanı korumanın halkın görevi” olduğu belirtilerek, sivillere Türk birliklerine karşı skandal bir kararla silahlanma çağrısı yapılmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Berlin’de Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Başkan Erdoğan, ‘Siyasi sürecin ve çözümün diğer evrelerinin uygulanabilmesi için Hafter’in saldırgan tutumunun sona ermesi gerekmektedir’ dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Libya krizi konusuda Türkiye ve Rusya’nın başarılı çalışmaları sonucunda Berlin’de uluslararası bir konferansın yapıldığını vurgulayarak, ‘Çalışmalara devam edeceğiz ve bu çatışmayı bitireceğiz’ dedi.
Berlin Konferansı’nda 55 maddelik zirve bildirisi kabul edildi. Libya’da çatışan Sarrac ve Hafter Komitesi önümüzdeki günlerde toplanacak. Türkiye ve Rusya’nın attığı adımlar ateşkes zeminini oluşturdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak Libya’nın Birleşmiş Milletler tarafından tanınan, meşru hükümetini tamamen destekliyoruz. İmzaladığımız son güvenlik ve askeri işbirliği anlaşmaları kapsamında Libya hükümetini darbecilerden koruma taahhüdünde bulunduk. Bu itibarla Libya’nın güvenlik güçlerini eğitecek; onların terörizm, insan kaçakçılığı ve uluslararası güvenliğe yönelik diğer ciddi tehditlerle mücadelesine katkı sunacağız.’’ Berlin Konferansı’na katılan ülkeler Türkiye misalinde olduğu gibi kolonyalist stratejiler yerine Libya halkının huzur ve güvenliğini, barışı ön plana çıkarmış olsalar savaş on yıl değil 10 gün bile sürmezdi!!!
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.