28 Şubat’ın en önemli tanıklarından ve kahramanlarından biri rahmetli Hasan Celal Güzel 28 Şubat’ı soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın o günlerde yaşanan vekil transferlerini de mercek altına almasını istemişti. Güzel, otellerde, Meclis odalarında hatta kuaföründe bile transfer pazarlıklarının yapıldığını iddia ederek ‘’28 Şubat’çı vekiller ile davar gibi Meclis pazarlığı yaptılar. Milyon dolarlar havalarda uçuştu. Savcılar o satışları incelesin” demişti. TBMM’nin manevi şahsiyetini lekeleyen ilk vekil transferleri 1978 yılında Bülent Ecevit tarafından başlatılan ‘’Güneş Motel‘’ skandalları ile yaşanmıştı. 1977 seçiminden sonra Bülent Ecevit’in CHP’si birinci parti olmuş; ancak yüzde 42 oya rağmen tek başına iktidar olamamıştı. Bu nedenle Demirel başkanlığında İkinci Milliyetçi Cephe (MC) hükümeti kuruldu. AP, MSP ve MHP yeniden bir araya gelmişti. Ecevit, “Kumar borcu olmayan 11 vekil arıyorum” diyerek 2. MC hükümetini düşürmek için harekete geçti. İstanbul’daki Güneş Motel’de gizlice AP’li 11 vekille görüştü. AP’lilerle pazarlık masasına oturan Ecevit, hepsine bakanlık sözü vererek onları CHP’ye geçmeye ikna etmişti. İddiaya göre, AP’liler sadece makam değil aynı zamanda para karşılığı Ecevit ile anlaştı. 31 Aralık 1977’de TBMM hükümet için verilen gensoruyu oyladı ve 2’nci Milliyetçi Cephe hükümeti düşürüldü. Böylece Türk siyasi hayatında bir hükümet ilk kez gensoru ile düşürülmüştü. 2 Ocak 1978’de 42’nci Bülent Ecevit hükümeti kuruldu. Ne var ki Güneş Motel pazarlıkları ‘Türk siyasetine istikrar getirmek yerine parti içi dengeler, ekonomi ve terör açılarından siyaseti daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmişti. Kurulan Ecevit hükümeti sadece iki yıl iktidarda kalabilmeyi başarabilmişti. Üstelik Güneş Motel pazarlıkları Türkiye’yi 12 Eylül darbesine götüren yolda önemli bir kilometre taşı olarak tarihe geçti. Nitekim Ecevit yıllar sonra yaptığı açıklamada bu olay için ‘En büyük hatamdı’ ifadesini kullanacaktı.
28 Şubat’ta Refahyol hükümetinin düşürülmesinde önemli bir rolü üstlenen DTP’nin parayla kurulduğu iddiası, 1978’de yaşanan Güneş Motel olayını hatırlatıyor. Bir farkla ‘’DYP’yi yıkma olayında istifacı milletvekillerine verilen çanta dolusu dolarlar yanında BÇG de devreye girerek bazı vekilleri şantaj ve tehditle korkutarak istifa etmelerine neden olmuştu. DYP’den rüşvet ve tehditlerle istifa eden milletvekillerinin sayısı 47 olarak yetkililerce ifade ediliyor. Hasan Celal Güzel’e göre vekil transferlerini Cunta adına Cumhurbaşkanı Demirel yönetti. BÇG’nin tehdit ve şantajlarında Çevik Bir önemli bir rol oynadı. Dönemin Başbakanı rahmetli Necmettin Erbakan, 28 Şubat’ta Refah-Yol hükûmetini düşürmek için DYP’li milletvekillerine baskı yapıldığını, hatta bazılarına para teklif edildiğini belirtiyor. “Refah-Yol’u yıkmak için DYP milletvekillerine rüşvet ve tehdit dâhil her yol denendi. DYP milletvekillerinin sayısını azaltmak için bazılarını para ile ikna ettiler. Bazılarını tehdit ettiler. Tehdidin Genelkurmay İkinci Başkanı (Çevik Bir) tarafından yapıldığı söyleniyor. Milletvekillerine ‘Ya istifa edin ya da Yassıada’ya gidersiniz. Yassıada’da yerleriniz belli. Senin numaran budur’ şeklinde istifaya zorlandılar’’ diyor. Sayın Çiller de Ecevit döneminde kurgulanan Güneş Motel skandalının 28 Şubat’ta da uygulandığını ısrarla Cumhurbaşkanı’na iletiyor. Ama nafile!
Demirel ve Karadayı Sincan’da tanklar ve zırhlı araçların yürümesini de normal karşılamışlardı. Şimdi de Güneş Motel skandalının 28 Şubat’ta tekrarlanmasında da bir beis görmüyorlar. Peki 28 Şubat İddianamesini hazırlayan FETÖ’cü savcı Bilgili bu önemli olayı değil iddianameye gündemine bile almıyor. Tıpkı Çevik Bir’in Refah-yol iktidarından habersiz PKK ile görüştüğünü iddianameye almadığı gibi! Oysa DYP milletvekillerini tehdit eden Çevik Bir’e bağlı Batı Çalışma Grubu elemanları belli. Hatta bazı milletvekillerini Çevik Bir’in bizzat tehdit ettiği ‘Ya Yassıada ya da istifa’ dediğini dönemin Başbakanı Erbakan açıklamıştı. Diğer taraftan vekillere para dağıtan şebekenin başında Demirel’in en mutemet adamı İsmet Sezgin ve özel kalem müdürü Ömer Fatih Kocabeyli bulunuyordu.
1997 Haziran’ında Ankara’da bulunan Hasan Sargıner, DYP’li vekillerin satın alınması sürecine bizzat şahitlik ettiğini aktardı. Çiller’den nefret eden eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin önderliğindeki yapılanmanın DYP milletvekillerini istifaya ikna için Ankara Balgat’ta bir adrese götürdüğünü vurguladı. Bir dönem gazetecilik de yapan Sargıner, şahit olduğu olayları şöyle anlattı: “Ankara’da Balgat’ta bulunan Anadolu LTD isimli bir şirket vardı o dönem. 28 Şubat’ta burada dehşet planlar yapıldığına şahit oldum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan 54. Hükümet Balgat’taki Anadolu LTD isimli şirketin 2. katında yıkıldı. Süleyman Demirel’in sağ kolu eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin bu operasyonda başrol oyuncusuydu.”
Cuntanın siyasi ayağının 7 Ocak 1997’de Hüsamettin Cindoruk’a Demokrat Türkiye Partisi’ni (DTP) kurdurduğunu ifade eden Sargıner, “Refah Partisi ve DYP arasında yapılan antlaşma gereği Başbakanlığın Tansu Çiller’e devri sırasında harekete geçilecekti ve geçildi!!!” dedi.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.