Pentagon yaklaşık bir hafta önce ‘’Terör örgütleri Türkiye’ye saldırı planlıyor‘’ yaygarası ile bu konuda bir uyarı yayımladı. Terör örgütlerinin Türkiye’de saldırılar planladığını ve bu saldırıların beklenmedik anda yaşanabileceğini ileri sürerek ABD vatandaşlarına açık AB ülkelerine de örtülü olarak Türkiye’ye gitmeyin çağrısı yaptı. Bu skandal ve kasıtlı açıklamalarda saldırıya uğraması muhtemel yerler konusunda genel ifadeler kullanılarak “Terör örgütleri Türkiye’de olası saldırılar planlamaya devam ediyor. Teröristler; turistik yerleri, ulaşım merkezlerini, pazarları ve alışveriş merkezlerini, yerel yönetim tesislerini, otelleri, kulüpleri, restoranları, ibadet alanlarını, parkları, büyük spor ve kültürel etkinliklerini, eğitim kurumlarını, havaalanlarını, kamu alanlarını ve diğer yerleri hedef alarak, çok az uyarıda bulunarak veya hiç uyarı vermeden saldırabilirler” ifadelerinde yer zaman belirtmeden bu kadar detaylı açıklamalar yapılması düşmanlık ötesinde insanda enteresan çağrışımlar yapıyor. Teröristlerin Türkiye’de olası saldırılar planlamaya devam ediyor sözünden Amerika Türkiye’de 200 bölgede çıkarılan yangınları mı kast ediyor? Zira Türkiye genelinde günümüzde ve birkaç yıl öncesine kadar Amerika’ın bahsettiği türden bir terör eylemi görülmüyor. Bu nedenle terör örgütlerinin Türkiye’de olası saldırılar planlamaya devam ediyor açıklaması tamamen asparagas bir haber. Ancak PENTAGON’un kurduğu gizli 21’inci Ordu’nun terör örgütleri ve organize suç örgütlerini sosyal medya üzerinden oldukça etkin bir silah olarak 10 yıldan bu yana kullandığı biliniyor. “Amerika kontrol ettiği ve yönlendirdiği 21’inci Ordu içindeki hibrit terör uzmanı aktörlerine Türkiye’ye saldırı emri mi verdi” sorusu ister istemez aklımıza takılıyor. Son 20 yıl içinde yeni beliren güvenlik tehditleri arasında en fazla ön plana çıkan, birden fazla çatışma aracını aynı politik hedef doğrultusunda ve eş güdümlü olarak kullanan hibrit tehditlerdir. Hibrit tehditler; konvansiyonel askeri kabiliyetleri, gayri nizami harp tekniklerini, terörizmi, beşinci kol faaliyetlerini, organize suç faaliyetlerini, bilgi savaşını, siber saldırıları vb. enstrümanları eş zamanlı ve koordineli kullanan aktörlerdir.
ABD kamuoyunun en önemli yayın organlarından Newsweek dergisi, “Pentagon’un kurduğu gizli bir ordu olduğunu ve bu ordudaki personel sayısının CIA’nin ‘yer altı’ görevli sayısından 100’lerce kat daha fazla olduğunu” yazdı (Gordon Sullivan, bu rakamın, bağlı hücreleriyle birlikte 5 milyona ulaştığını iddia ediyor). Bu gizli yapı kendi bünyesine 130 özel şirketi dâhil ediyor. Birçok az bilinen gizli hükümet kuruluşları bu programı destekliyor, gizli sözleşmeleri geçersiz kılıyor ve kamuya açıklanmamış operasyonları denetliyor. Şirketler, gizli orduya hizmet etmek için yılda 1milyar dolara yakın para alıyorlar.
Örneğin ‘’Help Turkey’’ kampanyası. Türkiye düşmanları tarafından organize bir şekilde yönetilen, ülkemiz yöneticilerini hedef alan, ülkede panik kargaşa ve iç çatışma ortamı yaratmaya çalışan ve Pentagon tarafından oluşturulan gizli ordu içinde ‘en yeni ve hızlı büyüyen, klavyelerini asla terk etmeyen grup’ Help Turkey kampanyasında Türkiye’yi hedef almış görünüyor. Çevrimiçi sahte kişi hesaplarını kullanan bu birim yanlış bilgiler yayıp sosyal medya üzerinden manipülasyon yaratmak için kampanyalar yürütüyor.
Türkiye’de devletin üst katlarında sosyal medyadaki yalan terörü ve siyasi kundakçılık olaylarının bir rejim sorunu haline dönüştüğüne yönelik ciddi istihbarat raporları var zannımca. Bu nedenle geç kalınmış olsa dahi sosyal medyanın 5’inci kol faaliyetlerinin itici gücü olmasını engelleyecek idari ve cezai tedbirler alınıyor. Üzerinde durulan en önemli konu da yabancı ülke gizli servis veya güvenlik departmanlarınca örtülü olarak fonlanan internet haber siteleri ve medya kuruluşlarının dezenformatik faaliyetlerin engellenmesine yönelik çalışmalar. Türkiye için hayati önem taşıyan Sosyal Medya Yasası yetkililerce Ekim ayı içinde hayata geçirilecek.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.