Pentagon bastırırsa ‘’Kongre F16 satışına izin verir”

04:001/11/2021, Pazartesi
G: 1/11/2021, Pazartesi
Bülent Orakoğlu

2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump,ABD askerlerinin tamamını Suriye’den çekmeyi planladığını açıkladı. Hem Washington’da hem uluslararası alanda, “DEAŞ’ı mağlup eden(!!!) Kürt savaşçıları (PKK-DSG/YPG terör örgütü militanlarını) yüz üstü bırakmakla” suçlanan Trump, 1000’e yakın askerini çekti.ABD, Rasulayn ve Tel Abyad arasındaki askerlerini çektiğinde, 9 Ekim 2019’da Türkiye, Fırat’ın doğusunda SDG/YPG terör örgütüne yönelik operasyonları başlattı. ABD askeri Türkiye’nin operasyon bölgesinden

2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump,ABD askerlerinin tamamını Suriye’den çekmeyi planladığını açıkladı. Hem Washington’da hem uluslararası alanda, “DEAŞ’ı mağlup eden(!!!) Kürt savaşçıları (PKK-DSG/YPG terör örgütü militanlarını) yüz üstü bırakmakla” suçlanan Trump, 1000’e yakın askerini çekti.

ABD, Rasulayn ve Tel Abyad arasındaki askerlerini çektiğinde, 9 Ekim 2019’da Türkiye, Fırat’ın doğusunda SDG/YPG terör örgütüne yönelik operasyonları başlattı. ABD askeri Türkiye’nin operasyon bölgesinden çekildi. Bunun üzerine SDG/YPG terör örgütü ilk kez Esad yönetimiyle bir anlaşma yaptı. SDG’nin çekildiği sınır bölgelerine Suriye ordusu, yedi yıl sonra yeniden girmiş oldu. Bu kez Suriye’nin kuzeyinde tek bir kurşun atmadan egemenlik sağlayan Esad’ın ordusuydu. Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda YPG’li teröristlere karşı başlattığı operasyon ABD ve Rusya’yla varılan güvenilmez anlaşmalarla sona erdi. Rusya ile Türkiye’nin anlaşmasıyla, YPG’nin tüm sınırdan 30 kilometre güneye çekilmesi ve buraya Rus askeriyle birlikte Suriye ordusunun dönüşü imza altına alınmış oldu.

ABD desteğiyle Suriye topraklarının yaklaşık üçte birini işgal eden YPG/PKK, ülkenin kuzeyindeki Azez, Mare, Bab, Cerablus, Afrin, Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerini sık sık ağır silahlarla hedef alıyor. Teröristler eylemlerinde ABD ve Rus yapımı roketatar ve havan toplarının yanında TOW füzesi, Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA), Katyuşa ve Grad Füzesi gibi gelişmiş ağır silahlar kullanıyor. Söz konusu saldırılarda Türkiye sınırına 18 kilometre uzaklıktaki Halep’in Tel Rıfat ilçesi öne çıkıyor. Terör örgütü YPG/PKK, Suriye’de Türkiye’nin desteği ile SMO tarafından çıkartılan ve güvenli bölgeye dönüştürülen sahaya pek çok noktadan yoğun saldırılar düzenlerken, Rusya’nın terör örgütünü kontrol etme sözleri uygulamaya geçmedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın,”Suriye’den Türkiye’ye yönelik terör saldırılarına artık tahammülümüz kalmadı” açıklaması sonrası, askeri operasyonların terör örgütü DSG/YPG’yi Türkiye için büyük tehlike oluşturan noktalardan çıkarmaya yönelik olması bekleniyor. Bu nedenle TSK ve MİT Kuzey Suriye ve Fırat’ın doğusunda operasyon yapılaması muhtemel bölgeler için askeri operasyon hazırlıklarına başladı. Üst düzey yetkililerce yapılan açıklamalarda; Ekim ayı sonunda Roma’da yapılacak, G20 liderler zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden'la görüşmesinde diplomasi görüşmelerinden bir sonuç çıkmazsa ve DSG/YPG terör örgütü bu bölgeleri terk etmezse operasyon kaçınılmaz olacak.Zira bu karar alındı ve belli bazı ülkelerle gerekli olan koordinasyon gerçekleştirilecek.

İKİ LİDER HANGİ KONULARI GÖRÜŞECEK?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında merakla beklenen ikinci yüz yüze yapılacak kritik görüşme 31 Ekim’de Roma G20 liderler zirvesinde yapılacak.

1 –Türkiye’nin F-35 programına geri alınması, üretim bandından inen ve testleri yapılan 6 F-35’in verilmesi ve F-35’ler için ödenen 1.4 milyar doların iadesi ya da bu paranın yeni F-16’ların alımı ve mevcut uçakların modernizasyonunda kullanılması olmak üzere Türkiye ABD'ye üç seçenek sundu.

İlk iki seçeneğe ABD’nin yanaşmadığı belirtiliyor. Bu doğrultuda para iadesinin nasıl sağlanacağı konusu masada olacak. Bu konuda da aralarında F-16 alım ve modernizasyon teklifinin de yer aldığı Türkiye’nin seçenek önerileri Milli Savunma Bakanlığı kanalıyla ABD’ye iletildi. Erdoğan, görüşmede Türkiye’nin F-35’ler için yaptığı 1.4 milyar dolarlık ödemeyi gündeme getirecek. Erdoğan’ın muhatabına, uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini hatırlatması bekleniyor.

Liderler, bu konuda bir süredir Milli Savunma Bakanlığı ve Pentagon arasında devam eden teknik görüşmelerin ayrıntılarını masaya yatıracak. Söz konusu çalışmalar ekseninde iki liderin bir yol haritası oluşturmaları beklentiler arasında.

2 – ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu eski Başkanı Wexler, Türkiye’ye F-16 satışının Pentagon’un da desteğiyle Kongre’den geçebileceğini söyleyerek, “Belki S-400 gerilimi sona ermedi ama bu satış ilişkileri onarma niyetini gösterir” dedi.

ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu eski Başkanı Wexler, tartışmanın F-35’ten F-16’ya taşınmasıyla “pozitif tarafın” ağırlık kazandığını vurgularken, “Bu önemli bir Amerikan silah satışı ve sektörü olumlu etkileyecek önemli bir destek. Bu Türkiye’yi de stratejik olarak daha sıkı şekilde Batı’ya ve NATO’ya bağlayacaktır. Biden yönetimi F-16 satışına karar verirse Kongre’de önemli bir muhalefetle karşılaşacak. Ancak Pentagon ciddi şekilde devreye girer ve özel sektör de bu politikaya katılırsa, Kongre’de gereken oy sağlanacaktır” diye konuştu.

3- Doğu Akdeniz’deki son durum, Afganistan’ın geleceği, terörle mücadele ve ekonomik, askeri ve siyasi ilişkiler ele alınacak.

RUSLAR’LA GÖRÜŞÜRÜZ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden iki ülke savunma bakanlıkları nezdindeki çalışmalar doğrultusunda F-35’lerle ilgili geri ödeme planının ayrıntılarını ve F-16 modernizasyonuna ilişkin teklifi de değerlendirecek. Bu konuda bir yol haritasının oluşması bekleniyor. Eğer buradan sonuç çıkmazsa Türkiye yönünü Rusya’ya çevirecek.

Dün CNN Türk yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD’nin bu sorunu çözmemesi halinde, Rus yapımı Su-35 ve Su-57 dahil diğer seçeneklerin devreye girebileceğini söylemişti.

#Pentagon
#Kongre
#F-16
#Recep Tayyip Erdoğan
#F-35
#Mevlüt Çavuşoğlu