Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Türk heyetinin Madrid NATO zirvesinde NATO içinde kalarak PKK/YPG’ve FETÖ’yü terör örgütü olarak kabul ettirmeleri başarısı sonrasında bu iki terör örgütü için bu tarihten sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Türkiye’nin terörle ve teröristlere yardım ve yataklık yapan ülkeler ile mücadelesinde çok büyük bir adım olan bu hamlenin etkilerini FETÖ başta olmak üzere PKK/YPG terör örgütleri kısa zaman içinde çarpıcı bir şekilde hissedecek.
Zira NATO, CIA ve Pentagon kontrolünde Türkiye’de son olarak 6 yıl önce 15 Temmuz 2016 tarihinde kanlı bir kalkışma ve darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ Gladyosu, polis, asker ve sivil olarak 252 insanımızı şehit ederken milletimizin devletine sahip çıkması sonrasında TSK içine sızmış FETÖ Gladyosu askerleri ve sivil unsurları yakalanarak derdest edilmişlerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz direnişinin 6.yılı nedeniyle yaptığı açıklamada “15 Temmuz gecesi, cumhuriyetimize, demokrasimize ve tüm bu kazanımlara canımız pahasına sahip çıktık. Tek yürek ve tek bilek olarak darbecilere karşı yürüttüğümüz destansı direnişle dosta ve düşmana Türkiye’nin asla esir edilemeyeceğini, Türk milletine asla diz çöktürülemeyeceğini gösterdik.” demişti.
NATO Zirvesi’nde FETÖ Gladyosu ve PKK/YPG’nin terör örgütü olarak kabul edilmesi ve bu kararın ilk defa bir NATO belgesinde yer alması nedeniyle Türk istihbarat birimlerimizce ABD, NATO ve AB ülkelerinde firari FETÖ üyelerinin iadesi istenebilecektir. Türkiye’nin Kuzey Suriye, Kuzey Irak veya ileriki tarihlerde Fırat’ın doğusunda YPG terör örgütünü hedef alan muhtemel askeri harekatlara NATO kararı meşruiyet sağlayacağı gibi terörle mücadelede inisiyatif almamızı kolaylaştırıcı bir rol oynayabilecektir.
ABD,Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye yönelik skandal bir karara imza attı. Yunan lobisine yakınlığı ile bilinen Demokrat Chris Pappas ve Cumhuriyetçi Frank Pallone tarafından sunulan ve Türkiye’ye yeni F-16 savaş uçakları ile F-16 modernizasyon kitlerinin satışını kısıtlayan yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 244’e karşı 179 oyla kabul edildi.
Yasa tasarısı ile Türkiye’ye yönelik F-16 satışlarına, ABD Başkanı’nın söz konusu satışların ulusal çıkarlara uygun olduğunu onaylaması ve Yunan hava sahasının ihlal edilmeyeceğine dair garanti verilmesi şartı getiriliyor. Yasa tasarısı ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) 2023 bütçesini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı’na eklenecek. ABD Başkanı Joe Biden’ın yasa tasarısını veto etme hakkı bulunuyor.
ABD Başkanı Joe Biden, İspanya’nın başkenti Madrid’de geçtiğimiz ay yapılan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışını sağlaması gerektiğini söylemiş, “F-16’ları Türkiye’ye satmamız gerekiyor. Bunun tersi çıkarımıza olmaz” demişti. Türkiye, geçtiğimiz yıl ekim ayında ABD’den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için 80’e yakın modernizasyon kiti satın almak istediği yönünde talepte bulunmuştu. Geçtiğimiz mart ayında ise ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi’nin söz konusu F-16 satışı hakkında mektup göndermiş ve söz konusu satışın ABD çıkarlarına uygun olduğu belirtilmişti. Haydi hayırlısı inşallah!
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.