Yargıtay’ın Ergenekon yoktur kararı 22 iddianameden oluşan davada suçsuzların yanında suçluların da aklanmasına yol açmıştı. Bu durum devletin üst yetkilileri olmak üzere kamu vicdanını tatmin etmemiş, bu karar eleştiri bombardımanına tutulmuştu. Burada sorulması gereken en önemli soru hangi Ergenekon’u kastettiğimiz olmalı diye düşünüyorum. Bir tarafta NATO’nun Gölge Ordularının Türkiye versiyonu olan Ergenekon’u mu yoksa FETÖ Kumpası için oluşturulan yeni Ergenekon’u mu? DEV-Sol tarafından 1991 yılında bir suikastla öldürülen emekli general Memduh Ünlütürk, Ergenekon’un 50’li yıllarda, Kıbrıs’taki Türk’leri korumak için Turgut Sunalp başta olmak üzere pek çok askerin katılımıyla kurulduğunu, 1960 sonrası Türkiye’ye taşındığını 1983’te faaliyetine son verildiğini emekli bir asker olan Mütercimler’e açıklamıştı. NATO’nun Gölge Orduları Gladyo şebekelerinin NATO’ya üye ülkelerde siyasi iktidarların bilgisi dışında asker ve istihbarat birimleri içinde Amerika çıkarlarını koruma amacıyla kurulduğunu biliyoruz. Türkiye’de Ergenekon ile ilgili olarak ortaya çıkan deliller İtalya’daki Gladyo yapılanması üzerinden NATO’nun gölge ordularına işaret ediyor. Gladyo şebekeleri ile Ergenekon arasında stratejik benzerlikler neredeyse birbirinin tıpatıp aynısı. 1971 Muhtırası veya darbesinde, sağcı ve solcuların bir merkezden idare edildiği, A ilinde sağ’ın kullandığı silahların B ilinde solculara verildiği tespit edilmişti. Bu durum Gladyo şebekelerinin ‘Gerilim Stratejisi’nin açık bir işaretiydi.
FETÖ’nün kurguladığı kumpas amaçlı Ergenekon operasyonlarının faaliyete geçme tarihi ve arka planı ise eski istihbarat başkanı Sabri Uzun tarafından açıklanmıştı. Uzun’a göre önce 2001 daha sonra 2006 yıllarında halen FETÖ’den tutuklu şube müdürü Recep Güven, Kumpas Ergenekon soruşturmalarında gözaltına alınacak kişileri içeren operasyon planı ve şemalarını kendisine iki kez onaylatmak istemiş, ancak kendisi inandırıcı olmadığı gerekçesiyle operasyon izni vermemişti. Ayrıca Silivri’de Ergenekon davasına bakan mahkeme savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’in davanın önemli tanıklarına Ergenekon ismini hangi tarihte duydukları veya tespit ettikleri konusundaki zorlayıcı sorularının kumpasın açığa çıkmamasına yönelik olduğu aşikar.
Soru üzerine Yargıtay’ın Ergenekon davasına ilişkin kararını değerlendiren Erdoğan, “Bu yargıyla alakalı bir konu. Bu konuların sulandırılması doğru olmaz. Ama mesela ben bu konuda Sayın Başbuğ konusundaki itirazımda, yargılanacaksa Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini daha o zaman söylemiştim. Ergenekon’da da Balyoz’da da, kimileri haklı olarak yargılandıysa da elbette haksızlığa uğrayanlar da oldu” diye konuştu. “Ergenekon veya Balyoz gibi örgütler yoktur denemez mi demek istiyorsunuz?” sorusu üzerine Erdoğan, “Adı tam öyle midir değil midir ayrı konu. Ama ortada hiç bir şey yoktu fikrine de katılmıyorum. Zaten ortada bir şeyler de olduğu için yaşandı tüm bu sıkıntılar. Önemli olan, hakkın er ya da geç tecelli etmesidir. Zulme olmayan olmamalı. Zulmetmiş olanlar varsa, onlar da layıkları ne ise onu bulmalı” diye konuştu. NATO’nun gizli ve gölge ordularının oluşturduğu illegal yapılanmaya Ergenekon ismi verilmesi, NATO’nun Gizli Koordinasyon Komitesi’nin şemsiyesi altında illegal faaliyetlerini sürdüren ABD ve İngiliz derin devletlerinin ve bunlarla irtibatlı Türkiye derin devletinin müşterek kararı ile olmuştu.
Halk TV sunucusu Ayşenur Arslan, terör örgütü EOKA’nın saldırılarına karşı Kıbrıs Türk halkını korumak için kurulan Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı’nı hedef alarak, ‘illegal ve suikastçı’ bir örgüt olarak nitelendirdi. Arslan’ın skandal açıklamalarına devletin üst düzeyinden siyasi partilerden tepki yağdı. RTÜK soruşturma başlattı. Ancak Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı’nın hangi ülke veya güç odakları tarafından neden hedef alındığının ortaya çıkarılması elzem sanırım. Unutmayalım ki NATO ülkelerinde kurulan Gladyo yapılarının tasfiyesi yeni yapının eski yapıyı tasfiye etmesi stratejisi ile doğru orantılıdır.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.