İsrail’in 1 Nisan günü, İran’ın Suriye’deki konsolosluk binasını füzeyle vurarak ikisi general yedi subayını öldürmesi, sanki normal bir durummuş gibi, Batı dünyasında hiç reaksiyon görmedi. Evet, işlenen suçun faili İsrail olunca, herkes suspus oluyor. Ancak bu konuda İran’ın da sus pus olan ülkelerden olması manidar sanırım. Zira İsrail yıllardan beri, İran içlerinde pek çok suikast ve sabotaj eylemine imza attı. Doğrusu İran da bu tahrik edici saldırılara karşı sadece sözlü tehditte bulundu. Doğrudan İsrail’e misilleme hareketinde bulunmadı. En fazla kontrolü altındaki Hizbullah gibi örgütleri kullanarak karşılık vermeye çalıştı. Bu durum İran’ın söylemlerinde bile bir Acem Palavrasına işaret etse de karşıda Batı’nın gri propagandası ve ajitasyonu söz konusu, hangi taraf doğru ki?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ziyareti öncesinde İsrail-İran gerilimiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı “Şu anda İsrail farklı şeyler söylüyor, İran farklı görüşler ortaya atıyor. Sahiplenme yok ve konu ile ilgili akla ziyan olmayan açıklama da yok. İran’ın açıklamalarında da bu doğru diyor diyemiyorsunuz, İsrail’e zaten hiç diyemiyorsunuz” ifadelerini kullandı. BM Güvenlik Konseyi’nde de ABD'nin İsrail yanında yer aldığını görüyoruz. Herkes Filistin’in yanındayken ABD İsrail’in yanında duruyor. Farklı bir şey beklemiyorduk. Bunu da çok açık net ortaya koydu.
Zira İran’ın İsrail’e bu saldırıyı yapabilmesi için başka ülkelerin hava sahasını kullanmak için en azından 72 saat önce izin almak zorunda. Bugüne kadar yapılan açıklamalarda başta ABD olmak üzere İngiltere ve Fransa, Ürdün ve Batı’nın tamamında İran’ın İsrail’e yolladığı drone ve balistik füzeleri avlamak için vaziyet alarak daha Irak ve Suriye hava sahalarında iken avlanma başlamıştı bile iddiasında bulunuluyor? Bu kez bu Palavra açıklama İran tarafından değil ABD ve İsrail’i destekleyen AB ülkeleri tarafından yapılıyor. Ancak İngiltere The Sun gazetesinde yer alan bir haberde ise İsrail-ABD yapımı İran’ın 320 balistik füze ve çok sayıda İnsansız Hava aracının tamamını takip edip etkisiz hale getirdiği belirtilen gizemli hayalet MARS2 Oron model casus uçağın değerinin 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor. İran geçtiğimiz hafta sonu tarihi bir saldırı düzenleyerek İsrail’e yüzlerce füze ve intihar dronu fırlattı. Bu füzelerin birçoğu ABD ve İsrail savunma güçleri tarafından düşürüldü. İngiliz medyası ise saldırının neden beklenilen etkiyi veremediğini anlattığı bir analiz yayınladı. Söz konusu analizde ABD ve İsrail tarafından geliştirilen MARS2’nin özelliklerine yer verildi.
İran Cumartesi gecesi ilk kez doğrudan kendi topraklarından İsrail’e yönelik saldırılar gerçekleştirdi. 1800 kilometre uzaklıktan fırlatılan intihar dronları ve balistik füzeler hem ABD hem de Tel Aviv kanadı tarafından düşürüldü. İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari’ye göre İran, Cumartesi gecesi başlayan saldırısında 170 insansız hava aracı, hiçbiri İsrail topraklarına girmeyen 30 seyir füzesi ile bir kısmı İsrail’e ulaşan en az 110 balistik füze kullandı.
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, İsrail’e yönelik saldırısının ardından İran’a daha fazla yaptırım uygulamayı düşündüklerini açıkladı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen “önümüzdeki günlerde” harekete geçilmesini beklediğini söylerken, AB Dış Politika Şefi Josep Borrell birliğin de yaptırımlar üzerinde çalıştığını dile getirdi. İsrail ise müttefiklerini Tahran’ın füze programına yaptırım uygulamaya çağırdı.
Oron İran’dan atılan füzeleri ayrıca İsrail’e de bildirdi ve demir kubbe ve savaş pilotlarıyla aynı anda füzelerin konumunu paylaştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uçağın bir numaralı sorumlusu İsrailli binbaşı ise “Stratejik bir konumda bekledik, füzeleri ilk fark edecek olan bizdik. 20 yılı aşkın süredir pilotluk yapıyorum ve birçok operasyona katıldım ama bu şimdiye kadarki en anlamlısıydı” dedi.
Öte yandan Oron, İsrail ve ABD’li uzmanlar tarafından ortak olarak geliştirilmiş dünyanın en gelişmiş hayalet jetlerinden biridir. Uçak, sekiz teknisyen ve pilot tarafından yönetiliyor
İsrail ordusunun ilk sürprizi ABD ile birlikte ürettikleri Gizemli hayalet MARS’2 Oron model casus uçağı olmuştu. İran’ın 1800 kilometre uzaklıktaki İsrail’i hedef alan balistik 320 füze ve yüzlerce İHA’nın tamamı hayalet casus uçak Oron devreye sokularak etkisiz hale getirilmişti.
İsrail’in İran’ı hedef alan ikinci sürprizi ise ABD’nin benzer bir saldırıyı, 1960’lı yıllarda Pasifik Okyanusu’nda denemiş olmasıydı. Elektromanyetik bombanın patlaması sonrası bin 450 km uzaktaki Hawaii’de yaklaşık 300 sokak lambası tahrip olmuş, alarmlar devreye girmiş ve telefon iletişim ağlarında geniş çaplı bir kesinti yaşanmıştı. İsrail ve ABD Elektromanyetik bombayı ikinci kez hangi ülkede patlatmayı düşünüyorlar, ne dersiniz?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.