YRP lideri Fatih Erbakan Parti tabanının dörtte üçünün AK Parti ile ittifak istemediği nedeni ile 31 Mart yerel seçimlerine Türkiye genelinde kendi partisi ile bağımsız olarak gireceklerini açıklamıştı. Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan partisinin oy oranının %20 civarında olduğunu iddia ederek AK Parti’den ayrıldıktan sonra siyaseten güçlü bir rüzgar’ı arkalarına aldıklarını da iddia etmişti. Erbakan, Cumhur İttifak’ından ayrıldıkları 3 Şubat’tan 22 Şubat’a kadar geçen bir zaman içinde partilerine 30 bin kayıt yapıldığı, YRP'nin halkın gösterdiği bu teveccüh devam ettiği taktirde 300 bin olan üye sayısının 6 ay içinde 500 bine çıkarak, Türkiye’nin 3’üncü partisi olacağı iddiasını ortaya atmıştı.
Bu ifadelerde özellikle kayyım atamalarının Türkiye’nin Güneydoğusu başta olmak üzere terörizmin önlenmesini göz ardı eden Erbakan bu tavrı ile dünyada yedi düvel ile mücadelede eden Türkiye’yi idare etmesi için kendisinin daha epey pişmesi tecrübe kazanması gerektiğini ortaya koydu. Göründüğü kadarıyla Fatih Erbakan’ın Kayyım konusunda yanlış bilgilendirildiği çok açık! Bugüne kadar Kayyım konusunda eski HDP yeni adı ile PKK’nın siyasi uzantısı DEM Parti ile aynı söylemleri savunan bir Fatih Erbakan’ı asla bir kefeye koymam. Ancak Şanlıurfa’da eski AK PARTİ adayı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yeniden aday olması üzerine kazanma şansı olmayan muhalefet çok önceden planlanan Örtülü ittifak senaryosunu devreye soktu. Bu senaryonun içinde CHP, YRP adayı Kasım Gülpınar ve DEM Parti vardı. Burada önemli olan YRP lideri Fatih Erbakan’ın bu senaryodan haberi olup olmadığıdır. Bu köşe yazımın yayınlanması sonrasında YRP liderinden bir açıklama gelmemesi durumunda haberi olduğunu varsayacağım. Zira CHP ile DEM Parti arasında açıktan ve örtülü iş birliği artık bilinen bir gerçek olduğuna göre YRP lideri Erbakan’ın İstanbul ve Ankara’da İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın kazanacağını ilan etmesi bana göre doğru bir tespit olmamıştır. Gerek CHP gerekse İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın PKK’nın siyasi uzantısı olan DEM Parti ile ittifak yapmadan kazanmaları mümkün değildir.
CHP’nin Türkiye genelinde tüm illerde belediye başkan adayı belirlemesine karşın Şanlıurfa’da aday çıkarmaması gözleri bu kente çevirirken DEM Parti ile kurulan “Gizli ve kirli ittifak’’ın şifreleri de ortaya çıkmaya başladı. CHP aday göstermeyerek DEM Parti'nin kazanmasına zemin hazırlamak isterken, AK Parti’den istifa ederek Yeniden Refah Partisi’nden aday olan Kasım Gürpınar’ın da sözde kızgınlıkla yerseniz DEM Partiye çalışmak istediği, sosyal medyaya düşen bir ses kaydıyla ortaya çıktı. Gülpınar bu kayıtta “HDP’lilerle çalışmazsam en adiyim. Bunlarla hesaplaşmam lazım” ifadesini kullandığı ortaya çıktı.
AK Parti’nin Şanlıurfa’da bir dönem daha büyükşehir belediye başkan adayı olarak gösterdiği Zeynel Abidin Beyazgül, 2019 yerel seçimlerini yüzde 60.8 oy oranıyla kazanmıştı. CHP ve HDP ile muhalefetin tüm unsurlarının birleşerek desteklediği Saadet Partisi adayı ise ancak yüzde 36.5 oranında oy alabilmişti. Beyazgül’ün yeniden aday olması üzerine Şanlıurfa’yı kazanma şansı olmadığını gören muhalefetin aslında çok önceden “örtülü ittifak” planını uygulamaya başladığı ortaya çıktı. “Şanlıurfa’da oyları bölmenin ilk aşaması olarak Yeniden Refah Partisi’nin aday çıkarma hazırlığı yapıldı. AK Parti’den daha önce Şanlıurfa milletvekilliği yapan Kasım Gülpınar, Yeniden Refah Partisi’ne geçerek Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Gülpınar’ın adaylığı üzerine CHP de, tüm illerde aday çıkarmasına rağmen bir tek Şanlıurfa’da aday göstermeme kararı aldı. CHP’nin Gülpınar’ı destekleyeceği öğrenilirken, Gülpınar’ın aslında seçim kazanma niyeti olmadığı ve seçimi DEM Parti adayına kazandırmak istediği de bir ses kaydıyla iddia edildi!
Sosyal medyada bazı hesapların paylaşmasıyla ortaya çıkan ses kaydında Gülpınar’ın, DEM Parti’ye çalışma planının ayrıntıları da ortaya dökülmüş oldu. Gülpınar’ın, aday gösterilmeden önce AK Parti eski Siverek İlçe Başkanı İlhan Çelik’le yaptığı konuşmada “Vallaha billaha aleyhte çalışacağım. Yemin ediyorum yapacağım. HDP’lilere çalışmazsam en adiyim. Bunlarla hesaplaşmam lazım, bunun hesabını görmem lazım” ifadelerini kullandığı görüldü. Seçim çalışmasında YRP adayı Gülpınar’ın Belediye kaynaklarını kullanacağı yönünde ciddi iddialar ortaya atıldı.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.