Pisti Koalisyon güçleri yaptı. İHA ve SİHA’lar, atölyeye çevrilen mağaralarda montajlanıyor. Terör örgütü YPG/PKK’nın Batı’dan aldığı İHA ve SİHA’lar için Suriye’de Haseki’nin güneyinde Şeddadi bölgesinde Amerika desteğinde üs kuruldu. YPG terör örgütü, koalisyon yardımıyla 2015 yılı Kasım ayında işgal ettiği Haseke’nin güneyindeki Şeddadi sınırları içerisinde yer alan Melbiyeh bölgesine çok sayıda İHA ve SİHA yerleştirdi. Sıkı koruma altına alınan ve hiçbir sivilin yaklaştırılmadığı bölgede ilk çalışmalar 2021 yılında başladı. Mardin-Nusaybin sınırındaki alanda İHA eğitimi ile birlikte montaj faaliyetleri de yürütülüyor.
Saha kaynaklarından elde edilen bilgilere göre savaş öncesi Suriye ordusuna ait 17.Tümen’e ait bir karargah niteliği taşıyan Melbiyeh üs bölgesi 2015 yılı Kasım ayında PKK kontrolüne geçti. Haseki’nin güneyi El Şeddadi sınırları içinde yer alan Melbiyeh, ilk olarak El Khamayel ve Tel Baroud köyleri ile birlikte insansızlaştırıldı. PKK’nın SİHA-İHA üssü olarak kullandığı Melbiyeh, koalisyon güçleri tarafından hafif uçakların inişine hazır pistinin de inşası sonrası terör örgütüne teslim edildi. Saha kaynaklarından alınan bilgilerde olağanüstü koruma tedbirlerinin uygulandığı bölgede yeraltı hangar görünümlü depo ve imalat atölyelerinin bulunduğu bilgisi alındı.
Yer altında montajlanan İHA ve SİHA’ların hangar görüntüsü verilen depo ve imalat atölyelerinde sızıntı olmaması için olağanüstü tedbirler uygulanıyor olması Türk İstihbaratı’nın bu bilgiye ulaşamayacağı anlamına gelmez herhalde! Terör örgütü YPG’nin Türk SiHA’larından korunmak için üsse taşınan İHA ve SİHA parçalarının Türk SİHA’larından korunmak amacı ile tüm nakliye faaliyetlerinde sivil araçların kullanıldığının saha uzmanlarının yaptığı açıklamalarda belirtiliyor olması bu savımızı en önemli delili sanırım.
YPG/ PKK’ya 3 yıldan bu yana helikopter ve insansız hava araçları eğitimi veren uluslararası koalisyon güçlerinin özel savaş eğitmenleri veya uzmanları Melbiyeh Üssü’nün müdavimleri arasında bulunuyor. El -Khmayel-Tel Baroud aksında yer alan gizli İHA-SİHA Üssü Nusaybin’e kuş uçuşu yalnızca birkaç dakikalık mesafede bulunuyor. Bütün İHA ve SİHA parçaları üsse Irak üzerinden ve demonte halde taşınıyor. Koalisyon güçlerinin himayesinde üsse getirilen İHA ve SİHA’lar arasında Fransız ve İsrail yapımı hava araçları ile birlikte İran yapımı Kamizakeler de Şeddadi’de montajı gerçekleştiriliyor. Şeddadi’de montajı tamamlanan İHA ve SİHA’lardan bazıları daha sonra Sincar üzerinden Kandil’e yollanıyor. Terörist yapının 2023 yılı içerisinde Suriye ve Irak’taki Türk mevzilerine dönük SİHA-Kamizake saldırılarının arttığı görüldü. Diğer yandan her iki ülkede de terör İHA’ları yoğun gözetleme faaliyetinde bulunuyor. Türk hava unsurları bu süreçte birçok PKK İHA ve SİHA’sını havada imha etti.
PKK’nın son aşiret ayaklanmasında da bu araçlardan yoğun bir biçimde yararlandığı görüldü.
Amerika ve koalisyon güçlerine mensup yüzlerce İHA ve SİHA’nın montajlandığı üs bölgesinde Avrupa ülkelerinden gelen özel savaş eğitmenlerinin de PKK terör örgütü mensubu teröristlere eğitim verdiği ortaya çıkarıldı.
Suriye’nin doğusundaki Deyrizor’da Arap aşiretlerinin başlattığı ve farklı aşiretlerin desteğiyle diğer illere sıçrayan çatışmalarda 33 köy terör örgütü PKK/YPG’den temizlendi. Arap aşiretlerin başlattığı silahlı mücadelenin ardından PKK/YPG’li teröristler kontrolü ellerinde bulundurduğu bölgelerden kaçmaya devam ediyor. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre Arap aşiretleri, Deyrizor, Rakka, Haseke’de ve Halep’e bağlı Münbiç’te 33 köyü terör örgütü PKK/YPG’den kurtardı. Diban kasabasında şiddetli çatışmaların sürdüğü öğrenildi.
Suriye İnsan Hakları Ağı’nın (SNHR) 19 Eylül 2019’da yayımladığı rapora göre Suriye’nin petrol ve doğal gaz üretiminin yüzde 80’ini YPG’nin bünyesindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrol ediyor. Üretilen petrolün gelirini SDG’nin elde etmesine rağmen mali kayıtları bulunmuyor. Rapora göre SDG, Suriye’nin kuzeydoğusunda ülkenin en zengin petrol yataklarının bulunduğu Deyrizor, Haseke ve Rakka’da hakimiyetini sürdürürken, buradaki 20 petrol kuyusundan 11’inin kontrolünü elinde bulunduruyor. Buradaki üretim kapasitesinin Esad rejiminin kontrol ettiği üretim sahalarından daha fazla olduğu belirtiliyor.
Terör örgütü, buradan çıkan ve yaklaşık günlük 45 bin varile ulaşan petrolü ise Esad rejimin hakimiyetindeki bölgelere satarak gelir elde ediyor. Terör örgütü elinde bulundurduğu petrolü satarak elde ettiği geliri kendi çıkarları için kullanırken, bölge halkı ise açlığa terk ediliyor. Terör örgütü ABD’nin de desteğiyle “DEAŞ ile mücadele” adı altında bu paraları kendi üyelerine harcıyor.
Terör örgütünün ABD ordusunun desteğiyle “DEAŞ’la mücadele” adı altında ele geçirdiği Deyrizor’da halkın tamamı Araplardan oluşuyor. Terör örgütü, çocuk yaştaki Arapları da zorla silah altına alıyor. Küçük yaştaki çocukları eğiterek kendi emelleri için cepheye süren teröristler, karşı çıkan aileleri ise baskı ve sürülmekle tehdit ediyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.