ABD’nin, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’i kontrol etme stratejisi kapsamında, Yunanistan’ı kendine bağlı bir askeri üsse dönüştürme planı hız kesmeden sürüyor. Bölgede hem kalıcı hem de dönüşümlü olarak askeri varlık oluşturmak isteyen ABD, ikili savunma anlaşmaları kapsamında Yunanistan’daki üslerini de arttırmayı planlıyor. Yunanistan Savunma ve Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan askeri üsler hakkındaki raporda, ABD’ye 22 bölgenin önerildiği ifade ediliyor. İskiri Adası’nda yer alan üssün de stratejik konumundan dolayı ABD tarafından kesin olarak tercih edileceği belirtiliyor. ABD güçleri, hali hazırda Girit’teki Suda Üssü ile Dedeağaç limanını kullanırken, Larissa ve Stefanovikio’daki hava üssü de ABD uçaklarına hizmet veriyor.
ABD’li yetkililerin Dedağaç’taki incelemelerinin ardından, Meriç bölgesini ve boğazların yanı sıra Kuzey Ege adalarını tarayabilecek kapasiteye sahip yeni nesil radar gözetleme merkezi kurma kararı aldı. ABD’nin, stratejik öneme sahip, Dedeağaç, Semadirek ve Rodop ilinin Maronya tepesine yerleştirilmesi planlanan sistemden elde edilen görüntü ve bilgileri uydu yardımı ve karasal link ile Dedeağaç Limanı’nda konuşlanacak olan merkeze aktaracak. Kurulacak radar gözetleme merkezi insansız, tam donanımlı olarak hizmet verecek. Aynı zamanda Boğazlardaki hareketlilik de gözlenecek. Bu merkezlerden aktarılan tüm görüntü ve verilerin çözümü
Dedeağaç Limanı’na kurulacak olan merkezde analiz edilerek değerlendirilecek ve sırasıyla Atina ve ilgili makamlara aktarılacak.
Yunanistan, ilk kez insansız Hava Aracı (İHA) HERON 1 kullanarak, deniz sınırlarını korumaya başladı. HERON 1 tipi İnsansız Hava Aracı ilk kez Yunanistan’da geçtiğimiz hafta konuşlandığı Girit adası Timpakio Askeri Havaalanı’ndan başlayarak, 12 Adalar, Kuzey Ege ve Meriç bölgesine kadar deniz sınırları boyunca 14 saat aralıksız kontrol uçuşu gerçekleştirdi.
Amerikan ve Yunan ordularının, Dedeağaç ve İskeçe’de yapacakları ortak tatbikatın Osmanlı’daki Yunan isyanlarının 200. yıldönümüne denk gelmesi dikkat çeken bir ayrıntı oldu Yunanistan’ın en büyük askeri tatbikatlarından biri olan “PARMENİON 2018” tatbikatının hazırlıkları Pentagonun koordinesinde tüm hızıyla devam ediyor. Midilli, Limni adaları ve Meriç bölgelerinde, 5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek tatbikatı şüphesiz ABD’li yetkiler de izleyecek. Bu yılki tatbikatın ana hedefi, yerseniz “Türkiye ile olası bir kriz döneminde, Yunan Özel Kuvvetler ve Deniz Komandoları Tugayı’nın müdahale sürelerini kontrol ve test etmek” olarak açıklanmış. Bu tatbikat ile ABD Yunanistan’ın stratejik ortağı olduğunu örtülü olarak açıklarken Türkiye’nin ise ‘’hasım, düşman kategorisinde alındığının mesajı verilmek isteniyor sanırım.
Dışişleri, Milli Savunma Bakanlıkları ve MİT’in Akdeniz ve Ege’deki her hamleyi dikkatlice okuması gereken bir süreçten geçiyoruz. Zira Atina ve Washington, Avrupa- Asya kıtası ve Kuzey- Güney eksenin en keskin virajında tehlikeli bir oyuna zemin hazırlıyor. Özellikle son günlerde Yunanistan’da ABD’nin desteğinde Türkiye’yi tahrik etmeye yönelik hadsiz açıklamalar sıkça görülüyor. Palikaryalara bir çift sözümüz var. ABD’ye özellikle BİDEN’e güvenme! Bir bakmışsın ki uyuya kalmış. Bizden söylemesi !!!
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.