Emirliklere ‘F-35’ satışı ABD Kongresi’ni böldü..

04:006/12/2020, Pazar
G: 6/12/2020, Pazar
Abdullah Muradoğlu

ABD BaşkanıDonald Trump,Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere bazı Arap rejimleriyle İsrail arasında sözde‘normalleşme’anlaşmaları imzalatmıştı. Emirlikler ise bu anlaşma karşılığında ABD’den“F-35”uçakları almak istiyor. İsrail Hükümeti satışlara itiraz etmişse de daha sonra itirazını geri çekti. İsrail el altından satışların gerçekleşmemesi için çalışıyor ve ABD Kongresi’nden destek alıyor. Trump ise bir an önce satışları gerçekleştirme derdinde.ABD Kongresi’ndeki İsrail yanlısı Senatörler,

ABD Başkanı
Donald Trump,
Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere bazı Arap rejimleriyle İsrail arasında sözde
‘normalleşme’
anlaşmaları imzalatmıştı. Emirlikler ise bu anlaşma karşılığında ABD’den
“F-35”
uçakları almak istiyor. İsrail Hükümeti satışlara itiraz etmişse de daha sonra itirazını geri çekti. İsrail el altından satışların gerçekleşmemesi için çalışıyor ve ABD Kongresi’nden destek alıyor. Trump ise bir an önce satışları gerçekleştirme derdinde.

ABD Kongresi’ndeki İsrail yanlısı Senatörler, İsrail’in bölgede niteliksel askeri üstünlüğünün korunması gerekçesiyle Emirliklere F-35 satılmasını istemiyorlar. Bazı Demokratlar, özellikle de partinin “Sol” kanadı Emirliklerin Amerikan silahlarını Yemen’deki sivillere karşı kullandığı gerekçesiyle bu satışa karşı çıkıyorlar. Emirlikler’in İran’a karşı askeri gücünün artırılması gerektiğini öne süren Trump ise Biden Beyaz Saray’a yerleşmeden önce satışı yapmak istiyor.

Trump yönetimi Emirlikler’e F-35 uçaklarının satılabilmesi için 30 Kasım ‘da ABD Kongresi’nin ilgili komitelerine gizli bir brifing verdi. Amerikan medyasına sızan bilgilere göre senatörler Trump yönetiminin öne sürdükleri gerekçelerden tatmin olmadılar.
“Senato Dış ilişkiler Komitesi”
üyesi Senatör
Marco Rubio
yaptığı açıklamada satışın İsrail’in askeri üstünlüğüne halel getirebileceğinden endişe ettiğini söyledi. Birçok Senatör satışların aceleye getirilmesini doğru bulmuyorlar. Hakikaten normal durumlarda bu tür satışların gerçekleşmesi yıllar alıyor.
18 Kasım’da Demokrat Senatörler
Robert Menendez
ve
Chris Murphy
ile Cumhuriyetçi Senatör
Rand Paul
Emirlikler’e F-35 uçaklarının satılmasını engellemek için ortak kararlar sunmuşlar idi. Bu kararların 11 Aralık’a kadar onaylanmaması durumunda Trump’ın eli satış için serbest kalacak görünüyor. Silah satışını engellemeye çalışan Senatörlerin bir diğer gerekçesiyse
“Çin”
ile ilgili. Trump yönetimi son günlerde Çin’e karşı daha sert bir politika izliyor. Trump’ın hamleleri Biden’ın Çin politikasını etkileme girişimleri olarak yorumlanıyor.
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü
John Ratcliffe
ise Çin’in II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD’ye yönelik en büyük tehdit olduğunu açıkladı. Ratcliffe, 4 Aralık tarihli
“Wall Street Journal”
gazetesinde yayımladığı makalede
“İstihbarat bilgileri açık ve net: Pekin, ABD’yi ve gezegenin geri kalanını ekonomik, teknolojik ve askeri olarak domine etmeyi hedefliyor”
ibaresini kullandı. ABD Dış İşleri Bakanı
Mike Pompeo
ise yaptığı açıklamada Çin’in etki operasyonlarını yöneten biriminin üyelerine vize kısıtlaması getirileceğini duyurdu. Pentagon da Çin ordusuyla bağlantılı oldukları iddiasıyla 4 Çin şirketini daha”
kara liste
”ye aldı. Bu girişimin söz konusu şirketlere yaptırım uygulanması için yasal kılıf hazırlandığını gösteriyor.
Birleşik Arap Emirlikleriyle Çin arasında artan işbirliği ABD’deki Çin karşıtı siyasetçilerin hedefinde. Pentagon’un Afrika’daki askerî faaliyetleriyle ilgili biriminin yayımladığı bir rapordaysa Libya’da
General Hafter
’e destek veren Rus menşeli “
Wagner
” özel güvenlik şirketinin paralı askerlerinin Emirlikler tarafından finanse edildiği belirtildi. Rapor, Çin karşıtı Amerikan siyasetçileri nezdinde Emirlikler’e silah satılmaması için ayrı bir gerekçe oldu.
“2 Aralık” Emirliklerin kuruluş günü olarak kutlanıyor. Emirlikler’in Pekin Büyükelçisi
Ali Ubeyd ez-Zahiri
’nin bir Çin haber sitesinde bu vesileyle kaleme aldığı makale Washington’da hiç hoş karşılanmadı. Zahiri makalesinde Çin ile Emirlikler ilişkisinin kapsamlı bir stratejik ortaklık olduğunu belirtti. Çin ile ilişkinin Çin’in
“Bir Kuşak Bir Yol”
projesi kapsamında da sürdüğünü kaydeden Zahiri’nin bu ilişkiyi “altın çağ” olarak yorumlaması dikkat çekiciydi.
Çin Dış İşleri Bakanlığı’ndan
Zhao Lijian
ise twitter hesabında yayımladığı mesajda Zahiri’nin makalesine atıfta bulunarak,
“Emirlikler ile Kuşak ve Yol işbirliğini derinleştirmek için sabırsızlanıyoruz”
dedi. Bu mesaj ABD’deki Çin karşıtı politikacıları çok rahatsız etti. ABD medyasında yayınlanan birçok makalede Emirlikler’den ABD ve Çin arasında seçim yapması istendi. 4 Aralık tarihli
“Washington Examiner’
de
Tom Rogan
imzasıyla yayınlanan makalenin son cümlesi,
“F-35 veya Çin stratejik ortaklığı. BAE İkisine birden sahip olamaz”
şeklindeydi.
#F-35
#ABD Kongresi
#Emirlik