ABD BaşkanlarıBarack ObamaveDonald TrumpAmerika’nın trilyonlarca dolara mal olan“Sonsuz Savaşlar”ına son verecekleri vaat ettiler. Vaatler, Irak ve Afganistan’daki Amerikan askerlerini ülkelerine geri getirilmesini de içeriyordu. Obama da, Trump da bunu başaramadı.Diplomasi’ye öncelik vereceğini vaat edenJoe Biden’ın, Başkanlığın 35. gününde Suriye’nin doğusunda hava operasyonuna izin vermesi kendi partisi içinde bile tepkiyle karşılandı.ABD’nin yıllık askeri harcaması 700 milyar doların üzerinde.
ABD Başkanları
ve
Amerika’nın trilyonlarca dolara mal olan
ına son verecekleri vaat ettiler. Vaatler, Irak ve Afganistan’daki Amerikan askerlerini ülkelerine geri getirilmesini de içeriyordu. Obama da, Trump da bunu başaramadı.
’ye öncelik vereceğini vaat eden
’ın, Başkanlığın 35. gününde Suriye’nin doğusunda hava operasyonuna izin vermesi kendi partisi içinde bile tepkiyle karşılandı.
ABD’nin yıllık askeri harcaması 700 milyar doların üzerinde. Bu rakam, Çin ve Rusya dahil en fazla askeri harcama yapan ülkeler listesinde ilk sıradaki 10 ülkenin toplamından bile fazla. “Sonsuz Savaşlar”a son verilmesi
“Amerikan Askeri Endüstriyel Kompleksi”
nin hükümet üzerindeki nüfuzunun geriletilmesiyle mümkün. 1961’de ABD Başkanı
in artan gücü konusunda yaptığı bir uyarıyla veda konuşmasını noktalamıştı. “
”nun ilk başkomutanlığını yapmış bir general olan Eisenhower “Kompleks”in kendi çıkarları çerçevesinde hareket edeceğini de vurgulamıştı. “Sonsuz Savaşlar”a son vereceğini vaat eden Trump ise
“Bu ülkede bir askeri-endüstriyel kompleks var, bunlar sürekli savaş istiyorlar”
demişti. Ne ki Trump da “Kompleks”in kasalarını doldurmaya devam etti.
ABD’de vergi mükelleflerinin cebinden her yıl bu “Kompleks”in kasalarına yüz milyarlarca dolar giriyor.
denen kovanın dolması için her yıl kovanın boşalması gerekiyor. “Kompleks” ise Amerika’nın sonsuz savaşlarıyla varlığını sürdürüyor. Sonsuz savaşları meşru göstermek içinse gerekçeler, teoriler, stratejiler üretiliyor. Bu da ayrı bir sektör. Güvenlik ve savunma odaklı sözde düşünce kuruluşlarıysa bu sektörden her yıl cömert bir pay alıyorlar.
rolü oynayan ABD’nin 70’den fazla ülkede 800 civarında askeri üssü var. İngiltere, Fransa ve Rusya’nın denizaşırı üslerinin sayısı 60 civarında. ABD’nin en büyük jeopolitik rakibi Çin’in ise sadece Afrika Boynuzu’ndaki Cibuti’de bir askeri üssü bulunuyor.
“Sonsuz Savaşlar”ı sona erdirmek için faaliyet gösteren kadın sivil örgütü “
”in kurucularından
ve yazar
’in yaptığı araştırmaya göre ABD ordusu ve müttefikleri 2001’den bu yana Irak, Afganistan, Suriye ve Yemen başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde 326 binden fazla bomba ve füze kullandı. Benjamin ve Davies ABD ordusunun kamuoyunun bilgisi dışında her gün bir yerleri bombalamakla meşgul olduğunu vurguluyorlar. Yazarlar gizli bombalamaların Trump ve Biden döneminde devam ettiğini, ABD’nin Ortadoğu’da 20 yıldır amansız bir hava savaşı yürüttüğünü dile getiriyorlar.
Biden’ın “Diplomasi”ye öncelik vereceğini vaat etmesine rağmen askeri güç kullanımına devam edildiği uyarısı yapan Benjamin ve Davies,
“Bu, kampanyasında vaat ettiği şey değildi ve Amerikan halkının kendisine verdiği oylar da bunun için değildi”
diyorlar. Yazarlar sözde “Sonsuz savaşlar”a son vereceğini vaat eden Trump döneminde hava saldırılarına ilişkin verilerin gizli tutulduğuna dikkat çekiyorlar. Yazarlar, Biden’ın Trump’ın ayak izini takip etmek yerine hava gücü özetlerinin yayınlanmasına izin vermesi gerektiğini de vurguluyorlar.
ABD Kongresi 2001 ve 2002’de Kongre,
“Askeri Güç Kullanım Yetkisi”
ni geçici olarak ABD Başkanlarına devretmiş idi. Bir kısım Demokrat ve Cumhuriyetçi siyasetçi bu yetkilerin sınırsız şekilde kullanılmasından rahatsızlık duyarak, yetkinin Kongre’ye iade edilmesini istiyorlar.
Biden’ın
na izin vermesiyle başlayan tartışmalar sonucunda Amerikan Kongresi’nde bir girişim başlatıldı. Beyaz Saray’ın da bu girişime sıcak baktığı ifade ediliyor. Bu bağlamda Demokrat Senatör
ile Cumhuriyetçi Senatör
bir tasarı hazırladı. Yaptığı açıklamada Kaine, Kongre’nin yeni askeri harekatlara izin vermek dışında artık gerekli olmayan eski yetkileri iptal etme sorumluluğuna da sahip olduğunu hatırlatıyor. Tasarının kabul edilmesinin “sonsuz savaşlar”ın sona ermesine yardımcı olacağına inanılıyor. Birçok analizceye göreyse Başkanlar başkomutan olarak güç kullanımı yetkisini sürdürecekler.
“Sonsuz Savaşlar”ın iki partili mutabakat sayesinde devam ettiği herkesçe biliniyor. Bakalım Amerikan Kongresi, bu yeni dönemde “Askeri Endüstriyel Kompleksi”ni aşabilecek mi?