ABD BaşkanıJoe Biden, Afganistan’daki Amerikan askerlerini çekmek konusunda tereddüt ediyor. Trump Yönetimi’nin “Taliban” ile yaptığı anlaşma, Mayıs ayına kadar Afganistan’daki Amerikan askerlerinin tümüyle çekilmesini içeriyor idi. “Pentagon”un yanı sıra Senato Silahlı Hizmetler Komitesi ile Dış İlişkiler Komitesi’nin Demokrat başkanları da çekilmeyi sakıncalı buluyorlar. Biden’ın çekilme işlemini 6 ay daha uzatarak zaman kazanmak istediği söyleniyor. Bir uyarı mesajı gönderen “Taliban” ise Mayıs’ta
ABD Başkanı
, Afganistan’daki Amerikan askerlerini çekmek konusunda tereddüt ediyor. Trump Yönetimi’nin “Taliban” ile yaptığı anlaşma, Mayıs ayına kadar Afganistan’daki Amerikan askerlerinin tümüyle çekilmesini içeriyor idi. “
”un yanı sıra Senato Silahlı Hizmetler Komitesi ile Dış İlişkiler Komitesi’nin Demokrat başkanları da çekilmeyi sakıncalı buluyorlar. Biden’ın çekilme işlemini 6 ay daha uzatarak zaman kazanmak istediği söyleniyor. Bir uyarı mesajı gönderen “Taliban” ise Mayıs’ta Afganistan’da ABD askeri görmek istemiyor.
Biden’ın dış politika ekibi Taliban ile Afgan Hükümeti arasında kalıcı bir anlaşma sağlanmadan ABD’nin asker çekmesinin şiddeti tetikleyeceğini savunuyor. Üst düzey generallere göreyse ABD’nin mevcut şartlarda sahadan çekilmesi Afgan Hükümeti’nin sonunu getirebilir. Keza Afganistan’ı da kapsayan
“ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı -CENTCOM”
da aynı görüşte.
ABD Savunma Bakanı
Pazar günü Kabil’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek Afganistan Cumhurbaşkanı
ile görüştü. “CENTCOM”un eski Komutanı olanı Austin yaptığı açıklamada çekilmeyle ilgili net bir pozisyon belirtmekten kaçındı. Tartışmalara bakılacak olur ise ABD askerlerinin Mayıs ayı başına kadar tümüyle çekilmesi zor görünüyor.
Afganistan’da ve diğer sahalardaki Amerikan askerlerinin ülkelerine dönmeleri “Pentagon”un ve
“Askeri Endüstriyel Kompleks”
olarak anılan büyük silah şirketlerinin ihtiyaçlarıyla ilgili daha çok. Bu ihtiyaçlar
“Ulusal Güvenlik çıkarları’
söylemiyle maskelenerek meşrulaştırılıyor. Amerikalıların çoğunluğuysa ABD’nin
dan derhal çıkmasını istiyor. Ne ki Amerikan halkının değil,
dan beslenen odakların sözü geçiyor ABD’de.
Diğer taraftan Afganistan’da mevcut durumun değişmesinden çıkarları zarar görecek olan yerel güçler de ABD askerlerinin sahada kalması için her yolu deniyorlar. Yine
devreye giriyor. Demek ki Afganistan’ın kaderini savaşın devam etmesine duyulan İhtiyaçlar belirleyecek. ABD’nin asker bulundurduğu her ülke açısından sorulacak ilk soru,
“kim, kimler, neye ihtiyaç duyuyorlar”
olmalı. ABD‘nin 2021 yılı için Savunma Bütçesi 740 milyar dolar. Muazzam büyüklükteki bu harcamanın gerekçelerinin aynı ölçekte olması gerekiyor tabii ki.
Biden Yönetimi ve önceki yönetimler Çin’i ABD’nin en büyük rakibi olarak görüyor.
nde Rusya ikinci sırada. Trump Çin’in aksine
ile iyi geçinmek istiyordu. Biden Yönetimiyse Rusya’ya karşı daha sert politika izlenmesini isteyen
le çevrili. Geçtiğimiz günlerde Biden’ın Putin için “katil” sözcüğünü kullanması ABD-Rusya ilişkilerinin nasıl bir seyir izleyeceği konusuna yeterince ışık tutuyor. ABD’nin Asya-Pasifik bölgesinde Çin’i çevreleyen yüzlerce askeri üssü bulunuyor. Nitekim söz konusu bölgeye teşmil edilen
“ABD Hint-Pasifik Komutanlığı’
nın bütçesinin artırılması yönünde de bazı girişimler var.
ABD’nin 2022 Yılı Savunma Bütçesi için tartışmalar erken başladı. Demokrat Parti’nin İlerici-Sol kanadına mensup 50 Vekil, Biden’dan Pentagon bütçesinin azaltılmasını istedi. Biden’ın ise Pentagon bütçesinin 704 veya 708 milyar dolayında sabit tutulmasından yana olduğu söyleniyor.
“Savunma Harcamalarını Azaltma Grubu”
adıyla faaliyet gösteren İlerici Demokratlar geçen yıl da Pentagon Bütçesinin yüzde 10 azaltılması için bir tasarı sunmuşlar idi. Tasarı ABD Kongresi’nin her iki kanadında da iki partili destekle geri püskürtüldü. Çin ise ABD’nin 740 milyar dolarlık Savunma Bütçesi’ni bir hayli “kışkırtıcı” bulduğunu duyurmuştu.
savunma bütçesinin yüzde 3 ile yüzde 5 arasında artırılmasını talep ediyorlar. İlerici Demokratlar ise
“Savunma bütçesi yarı yarıya azaltılmış olsa bile Çin’den 100 milyar, Rusya’dan ise 300 milyar dolar daha fazla harcama yapmış olacağız”
diyerek itirazlara cevap veriyorlar. Demokratların ABD Kongresi’ndeki Silahlı Hizmet Komiteleri’ndeki en üst rütbeli üyeleriyse Savunma Bütçesi’nin Çin’e karşı geliştirilen büyük stratejiyle denk olması gerektiğini savunuyorlar. Bu mesele, önümüzdeki aylarda her iki parti içinde “Sonsuz savaş” yanlısı kanatlar ile karşıt kanatlar arasında daha hararetli bir şekilde tartışılacaktır.