ABD ve Yunanistan arasındaki savunma işbirliği anlaşmasına göre her iki ülke biribirilerinin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü karşılıklı olarak korumayı taahhüt ediyor imiş. Acaba Yunanistan ABD’nin toprak bütünlüğünün korunmasına nasıl bir katkı sağlayacak! Amerikan savunma stratejistlerine göre iki okyanus tarafından çevrili ABD birkaç denizaltı gemisiyle bile kendisini dış saldırılardan kolaylıkla koruyabilir. Bu görüş daha çok Çin’in artan askeri gücüyle ilgili tartışmalarda öne çıkıyor. İşin özü, ABD’nin Yunanistan ile yaptığı anlaşma tamamen bölgeyle ilgili. ABD bir taraftan Türkiye’ye, diğer taraftan Rusya’ya ve Çin’e mesaj veriyor.
Tasarıyı destekleyen Demokrat ve Cumhuriyetçi Vekiller “Demir Kubbe Füze Sistemi”nin can kayıplarını azaltacağı gerekçesinin arkasına sığınıyorlar. Hatta bazı Demokratlar Demir Kubbe füzelerinin Filistinlileri de kurtardığını öne sürerek, 1 milyar dolarlık yardıma karşı oy kullanan diğer vekilleri eleştirdiler. Madem Kongre üyeleri bu kadar can kurtarmaya meraklıysalar İsrail füzelerinden kendilerini koruyabilmeleri için mazlum Filistinliler’e de yardım etsinler!
Dolayısıyla ABD’nin İsrail ve Filistin arasında sözde arabuluculuk iddiası tam bir iki yüzlülük. Müzakere masasına oturan taraflardan birinin cebine tabanca koymak gibi bir şey. Türkiye açısından ABD’nin Yunanistan’daki askerî pozisyonları da bundan pek farklı görünmüyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.