|

Vatan sevdasına kol ve bacaklarını feda ettiler

15 Temmuz gecesi vatanları hiç düşünmeden sokağa çıkan vatandaşlardan bazıları, işgale karşı koymak için kolunu ya da bacağını feda etti. O gecenin kahramanlarından 47 ameliyat geçiren ve bir bacağı kesilen Sabri Gündüz, sağ bacağını kaybeden Ersin Karabıçak ve sol kolununu kaybeden Üzeyir Civan Yeni Şafak’a konuştu.

Fatih Özer
04:00 - 15/07/2020 Çarşamba
Güncelleme: 14:42 - 17/07/2020 Cuma
Yeni Şafak
15 Temmuz gecesi
15 Temmuz gecesi

15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti. Milyonlar cuntacı hainlerin bomba ve mermilerine karşı şanlı Türk bayrağını omuzlarına takarak sokağa koştu. Destansı mücadelede vatan uğruna birçok vatandaş o gece işgale karşı koymak için kolunu ya da bacağını feda etti. O gecenin kahramanlarından 47 ameliyat geçiren ve bir bacağı kesilen Sabri Gündüz, sağ bacağını kaybeden Ersin Karabıçak ve sol kolununu kaybeden Üzeyir Civan Yeni Şafak’a konuştu.


47 AMELİYAT OLDU

Darbe gecesi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde cuntacı hainlerin silahından çıkan G-3 mermisiyle bacağından vurulan Sabri Gündüz’ün tedavisi 4 yıldır sürüyor. Geride bıraktığı 4 yılda 47 kez ameliyat masasına yattı. Cuntacılara bırakacağımız bir avuç toprağımız yoktur diyerek sokağa çıktığını söyleyen Gündüz, “10 aylık bebeğimi beşiğinde öpüp eşimle helalleştim. Köprüye geldiğimizde ilk grupta yer alıyordum. Etrafımdaki insanlar birer birer yere düşerken, göğsümüzü siper edip kurşunlara karşı dik durduk. Cuntacı hainlerin ‘Atış serbest vurun şu şerefsizleri’ sözlerine rağmen bir adım dahi geri atmadık” dedi. Yapılan tüm tedavilere rağmen kurşun isabet eden bacağının kesilmek zorunda kaldığını söyleyen Gündüz, “Yapılan tedaviler işe yaramadı ve bir bacağımı kaybettim. Buna rağmen hiçbir zaman devletimize küsmedik. Aradan geçen 4 yıla rağmen hain kalkışmaya tiyatro demeyi sürdürüyorlar. Şunu açık bir şekilde söylemek istiyorum. Makamın ve paranın satın alamayacağı tek şey adamlıktır. Adamlığını kaybeden insanlar hakkında konuşmak bizlere yakışmak. Biz o gece ölmekten korkmadık. Aklımızdaki tek düşünce vatan sevgisiydi” dedi.


KOLSUZ YAŞAMAYI ÖĞRENDİM

15 Temmuz’un bir diğer kahramanı ise Üzeyir Civan. Darbeciler tarafından Tuzla, Orhanlı Gişelerinde iki kolundan da vuruldu. Vatan aşkından vazgeçmeyen Civan, 1980 darbesindeki senaryonun bir benzerinin yeniden yaşanmasından korktuğu için kendini sokağa attığını söyledi. O gece iki kolundan da vurulduğunu ifade eden Civan, “Bir kolumu kaybettim, bir parmağım da sakat kaldı. Ben müsterihim giden kolum vatanım için gitti. Bu bayrak bu millet için feda ettim. Kolum kesildiği zaman hiç üzülmedim. Hastanede beni binlerce kişi ziyaret etti. Onlar beni teselli edecekleri yerine ben gelenleri teselli ettim. 50 yıl kolumla birlikte yaşadım 4 yıldır da kolsuz yaşamayı öğrendim ve zerre kadar pişmanlık duymadım” dedi. Günlük hayatında bir kolunun olmadığını gören çocukların, “Koluna ne oldu amca” diye sorduklarını söyleyen Civan, “ Yavrularımıza esprili bir dille kolumu evde unuttuğumu söylüyorum. Nasıl anlatayım vatan hainleri benden aldı diye” dedi. Günlük hayatlarında hiçbir aksaklığın yaşanmadığını belirten Civan, “Araba kullanmakta ya da diğer günlük ihtiyaçlarımı karşılamamda hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. İlk zamanlar da biraz zorluk yaşamıştım ancak onun üstesinden de kısa süre içerisinde geldim” şeklinde konuştu.

#15 Temmuz
#FETÖ
4 yıl önce